Het prille groen langs het Preshoekbos en de Leievallei

Bij het begin van de lente staat bij de wandelclub De 12 uren van Lauwe traditioneel zijn Lentetocht geprogrammeerd. School De Wonderwijzer was de plaats van afspraak. Een blik op het infobord met het parcours leerde dat o.m. op de 14 km heel wat groen voorzien was, op dan maar voor deze afstand.

De rustpost lag ongeveer halverwege in Marke. Lauwe maakt deel uit van de Leiestreek, dit is een prachtig gebied langs de gelijknamige waterloop. Lauwe is een deelgemeente van de stad Menen. De deelgemeente had op 31 december 2006 8.346 inwoners. Wij stapten het eerste gedeelte een stuk af op een onverhard pad langs de Leie.  Deze waterloop is gelinkt aan de vlasnijverheid en kreeg de bijnaam De Gouden Rivier. Thans heeft de vlasnijverheid een serieuze deuk gekregen.

Met tussenpauzen werd het Presbos doorkruist. Het is ondertussen iets meer dan 130 ha groot en strekt zich uit over de grondgebieden van de deelgemeenten Marke (Kortrijk), Lauwe (Menen) en Aalbeke (Kortrijk). Deze groene oase was een verademing. Er volgden nog veel stukken onverharde paden langs struiken en bomen die de prille lente aankondigden.

Einde van een mooie, zeer genietbare natuurtocht. Dank aan de organiserende club De 12 uren van Lauwe.

Klik hier voor de volledige fotoreportage.