Wandelen rondom Ruiselede onder een stralend lentezonnetje

Vrijdag 6 april zou een prachtige wandeldag gaan worden. Reeds van ’s morgens vroeg prijkt een felle zon aan de hemel. De temperaturen waren nog wat aan de lage kant bij de start maar geleidelijk klom het kwik tot 15°C. De talrijke medewerkers van wandelclub De Molenstappers uit Ruiselede waren duidelijk in hun nopjes. De eerste vrijdag van april was dan ook de eerste echte lentedag, eindelijk, want de winter heeft nu toch wel lang genoeg geduurd.

Ruiselede

Ruiselede is vooral gekend als Molendorp. Die naam heeft de gemeente te danken aan de aanwezigheid van heel wat molens in het verleden. Maar liefst 16 molens maalden of draaiden hier vanaf de middeleeuwen tot vandaag. Ruiselede eert haar molenverleden nog steeds tijdens de driejaarlijkse Molenfeesten.
Ik opteer vandaag voor de 20 km, meteen de langste tocht die start vanuit CC ’t Fonteintje, gelegen langs het Polenplein. Al vlug kom ik tussen het malse groen terecht. Het mag duidelijk zijn dat Ruiselede een erg landelijke, agrarische gemeente is. De opkomende zon trekt mijn aandacht, ideaal moment om enkele mooie kiekjes te maken van het fraaie landschap.

 

De wandelaars worden richting Kanegem gestuurd. Dit mooie dorpje staat vooral bekend om de faam die het dorp geniet omwille van zijn bloemenpracht. Jaarlijks bloeien er duizenden rozenstruiken in 75 variëteiten en evenveel geraniums sieren de huisgevels.  Langs de majestueuste Sint Bavo kerk, ook  de Kathedraal van te lande genoemd, prijkt het standbeeld van tweevoudig wereldkampioen wielrennen Briek Schotte. Met volgend opschrift:

De Flandrien Kanegem bebloemd aan Briek Schotte Kanegem 1919
…Met forse kop en pezige benen,
ze hadden poten aan hun lijf
en trokken er harder dan anderen
mee aan het stuur…

DSC03614
IJzeren Briek Schotte

Bij het terug binnenkomen van Ruiselede merk ik nog de fraaie Hostens molen op, ook gekend onder de naam gemeentemolen.
De tocht loopt op zijn einde langs het Polenplein. Het prachtige gemeentehuis en de Onze-Lieve-Vrouwekerk staan hier pal tegenover elkaar.
Velen genieten nog na met een lekkere, verse pannenkoek, en/of een lekker streekbiertje.

Klik hier voor de volledige fotoreportage.

 

Geef een reactie