Met de Bollekens Rotselaar door het Hageland

Dinsdag 10 april trekken we nog eens richting Vlaams-Brabant meer bepaald naar Betekom, daar organiseren de Bollekens Rotselaar hun voorjaarstocht. Betekom is een deelgemeente van Begijnendijk en werd reeds vermeld in 1243.

In de late Middeleeuwen was het dorp al goed ontwikkeld. Het had zijn eigen schepenbank en dorpsbestuur. De Betekommenaars leefden vooral van de landbouw die floreerde dankzij de rijke alluviale gronden langs de Demer. Van in de Middeleeuwen was ook een bescheiden industrie aanwezig, steenbakkerijen, brouwerijen, windmolens en rond 1900 kwam daar nog een melkerij bij.

We starten vanuit Meubelenzaak Verhaegen, na het bekijken van de parcours zien we dat het lussen zijn. We verlaten de zaal en wandelen wat tussen de bebouwing  langs het bekend rondpunt met de duracell batterijen, ja de fabriek is hier gevestigd.

Daarna gaan  we het natuurgebied Meethoven opzoeken. Het gebied is 57 hectare groot. We vertoeven geruime tijd in het gebied over slingerende wegen. Enkele rustige wegen brengen ons terug  naar de startplaats. We beginnen onmiddellijk aan de tweede lus. Langs het voetbalveld naar een fietspad dat ons op landelijke wegen brengt. We blijven de landelijke toer opgaan, enkele groene doorsteekjes zetten ons terug af aan de start. Na het nuttigen van een cola beginnen we aan de laatste lus. Eerst ongeveer 700 meter hetzelfde als de eerste lus, waarna we veldwegen gaan opzoeken door de Demervallei die ons in de richting van de Demer stuurt.

We volgen geruime tijd het beemdenwandelpad langs de grote Laak. Even tussen de bebouwing op naar het volgende groene doorsteekje. Landelijke wegen brengen ons tenslotte terug naar de startplaats. Het was een mooie tocht onder een pril lentezonnetje, genieten.

Klik hier voor de volledige fotoreportage.

Geef een reactie