Op stap in en rond de hoofdstad van het Hoppeland.

Ook in Poperinge is de oorlog nooit ver weg. In het wandelpad dat de wandelaars kort na de start bewandelen, zijn foto’s te zien van transporten tijdens WOI. Het kunstwerk Exilium is een eerbetoon aan de duizenden leerplichtige kinderen uit de zuidelijke Westhoek die geëvacueerd werden naar een van de meer dan 60 schoolkolonies van de groepen Parijs en Normandië. Honderden vertrokken naar Zwitserland. Tientallen overleefden hun ballingschap niet.

2018-04-08 Poperinge-18

Een gewijzigd parcours, verkeersluwe straten en de vele mooie dreven laten de wandelaar volop genieten. Na wat regen en nevel in de voormiddag, komt de zon in de namiddag toch eens piepen. Spijtig genoeg blijven de West-Vlaamse heuvels in nevelen gehuld.

De Paardenmarkt wordt gedwarst en de wandelaars bereiken het prachtige Frimoutpark. Dit park is opgedragen aan Burggraaf Dirk Frimout, Poperingenaar en eerste Belgische astronaut.

Naast de prachtige stukken natuur heeft Poperinge ook nog ander moois te bieden. Op de Grote Markt schittert het prachtige stadhuis in de zon en Meester Ghybe bekijkt alles vanop zijn ezel. Het beeld verwijst naar de hevige lakenstrijd tussen Poperinge en Ieper. Meester Ghybe zit achterstevoren op een ezel met voor zich een kei. Hij symboliseert de drie lakengroten Ghent, Yper en Brugge, die het graafschap Vlaanderen verkeerd besturen. Zij probeerden het koppige Poperinge te bedwingen. De Poperingenaars worden nu nog altijd Keikoppen genoemd.

In het smalle Sint-Annastraatje liet kanunnik Proventier een twaalftal huisjes bouwen voor weduwen (weeuwen in het streekdialect), en alleenstaande, hulpbehoevende dames ouder dan 70 jaar. Later werd het pand uitgebreid maar door modernisering telt het momenteel achttien huisjes. Met 1197 wandelaars zijn de Witsoonestappers best tevreden.

Klik hier voor de volledige fotoreportage. (Josiane Questroy)
Foto’s Mario Carton