Met de Ranstuilen door de Kesselse Heide

De weersverwachtingen waren veelbelovend, dus zondag 8 april 2018 trokken we naar het aangenaam stadje Broechem, waar de Ranstuilen hun 38e Internationale wandeltocht organiseerden. Broechem, een deelgemeente van Ranst, is gelegen in de provincie Antwerpen. De evenementenhal De Boomgaard was de vertrekplaats met een ruime keuze aan afstanden van 4 tot 42 km.

We starten in de richting van Emblem, enkele centrumstraten door, en verder tussen weilanden en akkers. Een passage langs het Fort van Kessel, een betonnen pantserfort, dat samen met 29 andere versterkingen de buitenste fortengordel rond Antwerpen vormden. Heden is het een belangrijke overwinteringsplaats voor vleermuizen.

We duiken het provinciaal Domein van de Kesselse Heide in, ca 45 ha groot, een uniek stukje natuur. Een Kempisch landschap zoals het vroeger was, een zeldzaamheid in Vlaanderen. De Kesselse Heide maakte deel uit van de grote Kempische heidevlakten.

Als afsluitende kilometers trekken we nog door het natuurgebied van de Kleine Netevallei. Deze vallei is uniek in Europa, vanwege de combinatie getijdenwerking, overstroming en een hoge grondwaterdruk. Deze omstandigheden zorgen dat er in de Kleine Netevallei een aantal zeer zeldzame plant- en diersoorten voorkomen. Met dank aan bestuur en al de medewerkers van wandelclub Ranstuilen voor deze mooie tocht, puur wandelplezier.

Klik hier voor de volledige fotoreportage.

Geef een reactie