Natuur en trage wegen in Moorsele

De medewerkers van de 7 Mijl-Stappers Moorsele zagen met een bang hart het weer aan ’s morgens maar zie het draaide volledig om en het werd een schitterende lentedag, dus veel blije gezichten. De 14 km bevatte voldoende groene elementen, dus dat werd mijn keuze.

2018-04-08 Moorsele-13 copy.jpg

Moorsele lijkt qua naam goed op enkele andere Vlaamse gemeenten maar Moorsele is een deelgemeente van Wevelgem. De naam Stekseltocht vraagt toch om wat uitleg. In de periode 1920-1930 werd stekselpap (soort kleefstof gemaakt met gezuurde deeg uit de bakkerij) gebruikt om de draad enige sterkte te geven voor de weefsels. De folkloristische naam van de Moorselenaars is trouwens Stekselgaten of Stekselpoepen (de pap werd afgeveegd aan de broek of het achterste).

Het eerste stuk was meer dan 7 km, genoeg om volop kennis te maken met gebouwen en natuur. Aan de startzaal OC De Stekke staan enkele befaamde gebouwen. De Sint-Martinus- en Sint-Kristoffelkerk, het kasteel en café In de Kroone zijn beschermde gebouwen. Tussen de snelweg en een andere baan wachtte ons een mooi stukje onverhard, pure natuur waar de lente zich al volop liet voelen. Een warm zonnetje deed de rest, het was genieten.

Na de rustpost was het de beurt aan provinciedomein Bergelen. Het Provinciedomein Bergelen in Wevelgem groeide rond een kunstmatig aangelegde zandwinningsput van 10 ha. Geleidelijk ontstond een klein maar interessant natuurgebied; speelplein, visvijvers en een prachtige natuur, een streling voor het oog.

Zo kwam een einde aan een zeer genietbare natuurwandeling met prima organisatie en veel helpende handen. Dank aan de organiserende club.

Klik hier voor de volledige fotoreportage.