Denderende goede Tongenslijperstocht

Zaterdag l.l. gaat het naar Denderbelle voor deelname aan de Tongenslijperstocht in het dorp, met naam dat klinkt als een klok, Denderbelle. De wandeling had een wat uitzonderlijke naam meegekregen “Tongenslijperstocht”. Niets nieuws want het was de 26ste keer dat een wandeling met dit etiket werd georganiseerd. De achtergrond van de naam is dat Tongenslijpers de spotnaam is voor de Denderbellenaren. Waar ze dat aan verdiend hebben is niet zeker. Tenminste ik heb het niet kunnen achterhalen. Wel moet het iets te maken hebben met het verhaal kortwieken van een al te loslippige echtgenote of een roddelaarster.

Van op het speelplein achter de geklasseerde Sint-Martinuskerk vertrekken we, gaan via het dorp met zijn mooi gerestaureerd gemeentehuis waar we ook het beeld van de “Tongenslijpers” kunnen bewonderen. We stappen de natuur in langs de boerderij van de abdij ’t Motteken en de keurige gesnoeide fruitbomen, die hier en daar beginnen te bloeien.  We zien weinig van de omgeving door de hevige mist. Langs het kasteeldomein van Wieze gaat het naar de rustpost in het ontmoetingscentrum. Hier maken we een lus.

Door het centrum wandelen we naar het natuurreservaat Hannaerden, dit ligt in een drassig gebied in de vallei van de Pasbeek. Vlonderpaden brengen ons verder door dit rustig natuurgebied. Landelijke wegen nemen ons verder mee langs de chocoladefabriek Callebaut waar de geur onze neus streelt om wat later terug de rustpost te bereiken.

Na de rust stappen we volledig in het groen tot aan de aankomst. We doorkruisen het Natuurleerpad en lopen langs de oevers van de Dender. Over vlonderpaden, langs  knotwilgen en knotelzen door de wietmeersen en één van de oudste Dendermeanders. Het landschap is hier waardevol en schitterend. Enkele brokkenpaden en smalle paadjes zetten ons terug af aan de startplaats. Meteen het einde van een prachtige tocht met veel natuur rond Denderbelle.

Klik hier voor de volledige fotoreportage