Historisch en bosland wandeling te Eksel

Deze keer maakte ik een trip naar de Limburgse gemeente Eksel. In het buurthuis De Locht was het vertrek voor korte en lange afstanden. De organiserende wandelclub de Anjertrippers mochten op deze wandeling de Toermarathon 43 km inrichten. Het beloofde een stralend wandelweertje te worden.

Eksel 14-4-2018 072

De gemeente Eksel is een uitgestrekt gebied met afwisseling van landbouw en natuurschoon. Een van de historische gebouwen dat we passeerden was de Sint-Bernardus-kapel. Deze kapel dateert van de tweede helft van de 17de eeuw. Tot de jaren 1970 vonden er nog eucharistievieringen plaats. Elk jaar op 20 augustus wordt Sint-Bernardus herdacht.

Na de mooie landwegeltjes beland je in het natuurgebied het bosland. Het is een kindvriendelijk bosgebied waar je ook tot rust komt tussen al het natuurschoon. Het regiolandschap Lage Kempen is verbonden met enkele beboste buurtgemeentes o.a. Lommel-Overpelt en Hechtel-Eksel. Na enkele historische kapelletjes wandel je langs de stermolen. De windmolen dankt zijn naam aan de grote windroos op de flank. Al meer dan 100 jaar pronkt hij boven het gebied van Hechtel-Eksel uit. In 1977 werd de molen een beschermd monument. Het laatste stuk van de wandeling beland je op een stuk militair domein. Zo nader je het einde van een schitterende wandeling.

Eksel 14-4-2018 045

De wandelclub de Anjerstrippers hebben 978 wandelaars een groot plezier laten beleven met een geslaagde wandeldag. Proficiat aan de 42 medewerkers voor de warme ontvangst.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Theo Vallons).