Door het land der steengroeven

Op zondag 15 april gaan we bij onze Waalse vrienden wandelen. We zijn te gast bij Wandelclub Les Vaillants Acrenois die in Lessen een prachttocht voor ons in petto hebben. De “Marche du Pays des Carriëres” ofwel “Wandeltocht van het land der steengroeven” zal ons leiden langs de porfiergroeven die ons land nog rijk is. Ooit waren er in de streek meer dan 20 steengroeven actief die respectievelijk meer dan 5000 arbeiders te werk stelde. Hedendaags is deze bedrijvigheid herschapen tot twee werkende steengroeven.

Lessen is een Waals stadje in de provincie Henegouwen gelegen aan de Dender, tussen Aat en Geraardsbergen op ongeveer 40 km ten zuidwesten van Brussel.  We gaan van start, en wandelen aanvankelijk door de bebouwing over smalle paadjes die ons langs de spoorlijn brengt, waarna we het eerste bos gaan opzoeken voor een prachtige bosomloop. We verlaten het bos en een stevige klim zet ons af op de rust in een schooltje.

Na de rust gaan we de landelijke toer op en krijgen we prachtige vergezichten aangeboden, we worden verder in de richting van Lessen-Bos gestuurd. Waarna we opnieuw het bos induiken waar ons een prachtig samenspel van duizenden bosanemonen en speenkruid wordt aangeboden. Een lange dreef zet ons af aan het kasteel van l’ Estriverie. In 1324 werd het kasteel uitgeroepen tot leengoed van de graven van Henegouwen. Landelijke wegen brengen ons op de rust in een schooltje in Lessen-Bos. Hier maken we een lus.

Het  dorpje uit enkele veldwegen zetten ons af aan een bos voor een volgende prachtige bosomloop met op de achtergrond het geklop van enkele spechten. We kunnen onder een stralend lentezonnetje ten volle genieten van de natuur en al zijn pracht en praal. Een opklimmend veldwegje brengt ons terug naar de rust. Via het dorp en enkele veldwegen komen we voorbij de steengroeven.

Waarna we een privédomein induiken langs de steengroefputten. We krijgen een prachtig zicht aangeboden over de putten, we vertoeven geruime tijd in het domein. We verlaten het domein langs het monument van de explosie van stenen. Nog elke werkdag zijn er explosies tussen 11 en 12 uur.  Een bosdoorsteekje brengt ons op het jaagpad langs de Dender terug naar de startplaats. Het mag gezegd worden dat hier een pracht van een wandeling werd neergezet door het land  van de steengroeven.

Klik hier voor de volledige fotoreportage