Door het oude land van Loon met de Loonse Tsjaffeleers

Voor onze weekendwandeling trokken we naar Borgloon, de vele bloesems in het vooruitzicht. Borgloon, eens een versterkte stad, van waaruit de graven van Loon regeerden. Naast Sint-Truiden profileert Borgloon zich thans als hoofdplaats van de Zuid-Limburgse fruitstreek. De middelbare school Viio was de vertrekplaats, van de herinneringstocht Ivo Degreef, die 10 jaar geleden overleed tijdens de wandeling. De wandelaars hadden de ruime keuze aan afstanden, van 5 tot 30 km.

We starten onder een stralende lentezon. Kort na de start bevinden we ons tussen de fruitboomplantages. We staan even stil bij de plaats waar in 2008 Ivo Degreef plotseling overleed. Na dit stil moment gaat het verder. Het is genieten van de prachtige bloesems, een streling voor het oog.

Door het heuvelachtige parcours heb je hier prachtige zichten over de omgeving. Je wandelt via Romeinse en middeleeuwse paadjes een eeuwenoud landschap binnen, met beboste heuveltoppen en uitgestrekte boomgaarden. Aan de rand van Borgloon, komen we de pittoreske Romaan-Gotische Gasthuiskapel tegen. Deze kapel behoort tot het wijdverspreid netwerk van gasthuizen dat de hospitaalridders of johannieters in de 12-13 eeuw uitgezet hebben. We naderen de rustpost, tijd om iets te nuttigen.

We maken nog een prachtige lus rond Kuttekoven, bij dit zonnige weer blijft het volop genieten. Na de tweede rustpauze zijn we klaar om de slotkilometers aan te vangen. We wandelen over een oude spoorwegbeding en passeren het klooster Colen. Dat sinds 1990 de titel van abdij mag dragen, en sinds 1822 eigendom van de cisterciënzers is. Om deze prachtige wandeling af te sluiten, gaat het verder via de spoorwegbeding, nog een passage door een fruitboomplantage, waarna we na 31 km stappen voldaan de startzaal bereiken. Einde van een zeer mooie en geslaagde wandeltocht. Met dank aan bestuur en al de medewerkers voor hun inzet.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Jos Van Dingenen)
Klik hier voor de volledige fotoreportage (Theo Vallons)