Lentekriebels in Sint-Eloois-Winkel

Een stralende lentezon lokte veel wandelaars naar Sint-Eloois-Winkel, zowel de geoefende als de gelegenheidswandelaar kwam naar buiten. Toen ik tegen de middag in zaal De Link op het dorpsplein naast de sporthal aankwam zat deze dan ook goed vol. De medewerkers van de Winkelse Stappers waren talrijk op post zodat de organisatie ordelijk kon verlopen. Ik ging voor de 13 km. Collega reporter Patrick Olivier ging voor de 18 km.

Sint-Eloois-Winkel is een deelgemeente van Ledegem maar wordt van het centrum van de gemeente gescheiden door de snelweg A17. De deelgemeente telt circa 3800 inwoners. Winkel betekent uithoek. Pas vertrokken kwamen we voorbij de parochiekerk en een beeldje. De huidige Sint-Elooiskerk werd opgetrokken na de vorige die in juni 1953 bijna volledig afbrandde. De mensen komen er dienen voor kortademigheid en paardenziektes. Bij de kerk staat een beeldje van de Winkelse Ryspoepe. Er zijn verschillende verhalen van waar de naam komt, één ervan is de volgende. De tramhalte van Sint- Eloois-Winkel was de laatste voor Kortrijk. Omdat de tram dan altijd al vol zat moesten de Winkelaars plaats nemen in het goederencompartiment. Zodoende moesten ze dus onder andere zitten op de zakken rijst….

De tocht liep langs rustige wegen bezijden de autosnelweg. De onverharde paden waren op één hand te tellen maar het waren autoluwe wegen die aan bod kwamen. Overal was het genieten van de ontluikende fauna midden een landelijke omgeving. De vele families met of zonder kinderen genoten er ten volle van. In de rustpost te Oekene (deelgemeente van Roeselare) was het even verpozen. Daarna ging het naar het einde via verkeersvrije binnenwegen.

Nu zat de Link afgeladen vol, spijtig dat er niet buiten kon gezeten worden. Voor de rest was het een aangename tocht doorheen landelijke wegen rondom de Ledegemse deelgemeente. Dank aan de organiserende club, het bestuur, de parcoursbouwer en de vele medewerkers die instonden voor een vlekkeloos verloop.

Klik hier voor de fotoreportage van Patrick Olivier
Klik hier voor de fotoreportage van Frans D’Haeyere