Ieperleekanaal centraal tijdens Boezingse midweektocht

Enkele weken geleden, op 1 april om precies te zijn, was ik te gast in Ieper om er deel te nemen aan een succesvolle Dwars door de Frontreek, een organisatie van de Boezingse wandelclub Nooit Moe. Dat ze in de Ieperse deelgemeente nooit moe zijn, zal ik nog moeten geloven. Amper 3 weken later, op dinsdag 24 april, staan de talrijke medewerkers alweer paraat voor de organisatie van hun eerste midweektocht: In en rond Boezinge. De parcoursbouwers hebben er vandaag een 3-lussentocht van gemaakt. De warme, zomerse temperaturen en het zonnetje van de afgelopen dagen waren de grote afwezige vandaag, het bleef grijs maar iedereen was best tevreden dat het de ganse tocht droog bleef.

DSC04719.jpg

De gemeente Boezinge werd ook wel het vergeten slagveld genoemd tijdens de WO-I. Tijdens de Eerste Slag om Ieper bleef, ondanks de gevaren, nog een deel van de bevolking ter plaatse. Na de Tweede Slag om Ieper werd Boezinge een spookdorp. Van de gebouwen bleef niets meer over; ook de kerk was volledig vernield. Pas in de zomer van 1919 kwamen de eerste Boezingenaars terug. Ze woonden eerst in houten barakken en hadden jaren nodig om hun dorp weer op te bouwen. Op het kerkhof van Boezinge liggen 14 doden uit de tweede wereldoorlog en één dode van de eerste wereldoorlog. Slechts 1 dode van de eerste wereldoorlog (het graf dat niet in de rij ligt), de anderen zijn doden van de tweede wereldoorlog.

Ik wandel voorbij het gedenkteken Francis Ledwidge. Dit ligt langs het fietspad op de bedding van de oude spoorweg naar Torhout. Sinds enkele jaren heet het stuk van aan het kanaal Ieper-IJzer tot aan de Poezelstraat, passend het Ledwidgepad. Francis Ledwidge was een Iers nationalist en Engelstalig dichter. Eind 1916 werd Ledwidge naar het Vlaamse front gestuurd om er te werken als stratenmaker. De eerste dag van De Slag om Passendale kwam hij bij een beschieting in Boezinge op 31 juli 1917 om het leven.
Dat Boezinge volop in agrarisch gebied ligt valt vandaag best op te merken, de krachtige en robuuste grote landbouwtractoren rijden op indrukwekkende wijze op en af. Ook veel tuinbouw langs het parcours, de vele appelbloesems staan volop in bloei.

Zoals in de titel vermeld staat het Ieperleekanaal of kanaal Ieper-IJzer, met zijn beide sassen, centraal tijdens deze midweektocht. Dit 15-km lange kanaal loopt van de stad Ieper naar de rivier de IJzer, ter hoogte van de Knokkebrug op grens van Diksmuide, Houthulst en Lo-Reninge. Heden ten dagen heeft het kanaal vooral een recreatieve functie. Dit kanaal met zijn natuurlijke oevers is een paradijs voor hengelaars. Het jaagpad is dan weer een must voor fietsers, o.a. de fietsroutes ‘Vlaanderen fietsroute’ en de ‘Vredesroute’ lopen langsheen dit kanaal. Ook de wandelaars kunnen ten volle genieten van de rust en de prachtige fauna en flora langsheen het kanaal.

Met een opkomst van 696 wandelaars kan wandelclub Nooit Moe Boezinge tevreden terugblikken op een geslaagde eerste editie van In en rond Boezinge.

Klik hier voor de volledige fotoreportage  (Mario Carton)