In de voetsporen van Stijn Streuvels te Ingooigem

Wandelclub De Textieltrekkers Vichte organiseerde vandaag zijn Grastocht en dit voor de 14e keer. In zaal De Linde aan de parochiekerk van Ingooigem waren ze geïnstalleerd om de midweekwandelaars goed te ontvangen. Na de traditionele groepsfoto van de medewerkers ging ik op stap voor de 13 km waarin twee stops voorzien waren in Otegem. Sinds 1 januari 1977 vormt Ingooigem samen met Anzegem, Gijzelbrechtegem, Kaster, Tiegem en Vichte de fusiegemeente Anzegem. Gemeente van 2259 inwoners en 838 ha groot.

Verdere info: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/122084

 

De neogotische Sint-Antoniuskerk dateert van de jaren 1854-1856. Het beeld Sint-Antonius-Abt is 16e eeuws. Tegen de kerk staat het grafmonument van Stijn Streuvels, de bekende schrijver die destijds het Lijsternest bewoonde van waaruit hij een mooi zicht had op de landelijke omgeving. Het landelijke was de inspiratie voor zijn werken w.o. De Vlasschaard. Ingooigem is dan ook een typische landbouwgemeente, het grootste deel van de oppervlakte wordt nog steeds ingenomen door landbouwgrond. Daar konden wij te volle van genieten tijdens deze tocht. De gemeente is doorspekt met tegelpaden tussen de weiden en velden. Met de ontluikende natuur was de wandeling een parel; het weer zat bovendien goed mee.

2018-04-25 Ingooigem-113

De rustplaats was gevestigd in Otegem. Deze Zwevegemse deelgemeente is qua uitzicht identiek aan Ingooigem. Het landbouwdorp telt een kleine 2500 inwoners en is 751 ha groot. De Sint-Amands en Annakerk, die we uit verschillende hoeken konden aanschouwen, is neoclassistisch en beschermd. Wederom werden we over heerlijke tegelpaadjes geloodst en zo kwam de kerk van Ingooigem weer stilaan in beeld. Einde van een mooie midweektocht, prima verzorgd met uitstekende rustplaats. Dank aan de organiserende club voor een mooie, prima uitgestippelde tocht.

 

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Frans D’Haeyere)