Prachtige natuur in Park Hoge Kempen

Wandelclub De Heikabouters organiseerde op 25 april een lentewandeling in het natuurgebied te As. Op het nieuwe parcours wandelde je langs de  bezienswaardigheden en het groene landschap rond de gemeente van As. Het vertrek was in het vrijetijdsgebouw.

As 25-4-2018 054.jpg

De gemeente As ligt merendeels in heide- en bosgebieden. Al vlug wandel je in het Driebankenbos. Na enkele wandelwegeltjes bereikte je een uitkijktoren hij is 31m hoog en prijkt boven het Park Hoge Kempen uit. Het is een nabootsing van een boortoren. In 1901 had André Dumont steenkool in As ontdekt. Wegens omstandigheden is er in As nooit een steenkoolmijn geweest. Onmiddellijk daarna zag je het stationnetje van As. Tijdens de werkzaamheden in de steenkoolmijnen speelde station As een centrale rol. Van hieruit vertrokken de vele mijnwerkers en kolenwagens naar de nabijgelegen mijnen in Eisden, Waterschei en Winterslag. Het stationnetje is nu een eethuis geworden.

Via een wandel- en fietsbrug kom je in de Mechelse heide. Het is het grootste heidegebied van Vlaanderen. Je wandelt door de heerlijke bossen met afwisseling van heidevlaktes. Het volgende bos dat wij binnenwandelden heet Kolonie. Onder de oorlog was het een vliegveld van de Duitsers en werden er piloten opgeleid. Je kunt 100 jaar vliegveld van Asch (oude benaming van As) terug herbeleven door de erfgoedapp te downloaden op je smartphone en via deze app kan je dan op bepaalde plaatsen een kijkje nemen. Nu is het volledig dicht gegroeid.

As 25-4-2018 047Langs het oude kolenspoor nader je stilaan het einde van de wandeling. Ondanks het slechte weer dat ze voorspeld hadden, hebben de organisatoren ongeveer 500 wandelaars een mooie dag bezorgd.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Theo Vallons)