Provinciedomein d’Aertrycke in de kijker te Torhout

Een mooie dag in het vooruitzicht met veel groen, dat waren de verwachtingen voor de midweektocht te Torhout. De wandelaars waren vroeg present. De startplaats bevond zich in de Kasteelschuur van kasteel Wijnendale, een historische plaats. Ik maakte me op voor de 12 km.

Mijn tocht was volledig geconcentreerd rond het provinciedomein d’Aertrycke. Eerst was er de aanloop van 2,2 (?) km tot de eerste rustpost. Dan ging het meteen richting het provinciedomein. Eerst doorheen de bossen rondom het domein, daarna kwamen het uniek kasteelpark, vijver, weiden en het kasteel aan bod. Het ging langs de geleide wandelpaden naar het midden van het domein waar zich het sprookjesachtig Kasteel d’Aertycke bevindt.

August De Maere – ook vader van de haven van Zeebrugge – liet het kasteel bouwen in neogotische stijl met ingang van het jaar 1868. De bouwwerken namen drie jaar in beslag. In de volksmond spreekt men nog steeds van De Maeres kasteel. In 2012 verwierf de provincie West-Vlaanderen de volledige eigendom en werd het een volwaardig provinciedomein dat gedeeltelijk opengesteld werd voor het brede publiek. Tegenwoordig is het kasteel een luxehotel/restaurant. De vroegere fazantenkwekerij is thans een cafetaria. Dat andere kasteel, het kasteel van Wijnendale, aan de startplaats was voorbehouden voor de grotere afstanden. In de omringende bossen zijn typische bosplanten zeldzaam maar de eik is er koning.

2018-04-26 Torhout-40

Het was een zeer aangename wandeling doorheen de groene kant van Torhout. Ook de Groene 62, de oude spoorwegberm Torhout-Oostende, mocht niet ontbreken en vormde het sluitstuk van de tocht na de tweede controle in De Warande, wijk Driekoningen. Het was een aangenaam wandelweertje, alhoewel. Ik zat nauwelijks een kwartier in de wagen of ik zat midden een serieuze regenbui. Dank aan de organiserende club WSJV Nacht van Vlaanderen, alles was tot in de puntjes uitgewerkt.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Frans D’Haeyere)