Natuurdomein De Hoge Dijken en veel groen in Zerkegem (Jabbeke)

De Werkgroep Kern Ettelgem en De Rustige Bosstappers Groot-Jabbeke hadden de handen in elkaar geslagen voor een deels gezamenlijke wandeltocht. De werkgroep vierde zijn 40-jarig bestaan, ook ter herinnering aan de ter ziele gegane wandelclub de Hoevetrotters. Dit maakte het wel een stukje ingewikkelder voor de wandelaar: de drie afstanden van de werkgroep waren verweven in de tocht van de Rustige Bosstappers. Mede hierdoor stonden mij niet minder dan vier controles te wachten voor mijn tocht van een goeie 14 km en dat is toch wel wat van het goede teveel.

Een druilerige bui was meteen van de partij en er zouden er nog enkele volgen maar een aangename temperatuur maakte veel goed. Via de Sint-Vedastuskerk in Zerkegem ging het al na 1,5 km naar rustpost tuincentrum De Vrijboom. Het was er nog rustig, ik kon ten volle genieten van de gratis koffie die ons aangeboden werd. 3,6 km verder was ik al in het beeldhouwatelier van wijlen André Marchand waar we nog een paar werken konden bewonderen. Intussen hadden we al een stukje van het natuurgebied De Hoge Dijken doorlopen. Natuurdomein De Hoge Dijken was vroeger een groot duinengebied. Vanaf 1986 werd het domein uitgebouwd, thans is het 52 ha groot. Er verblijven heel wat watervogels, jaarlijks overwinteren er zo’n 6000 vogels.

2018-04-28 Zerkegem-126-2

Het volgende stuk van 3,4 km bracht ons naar de tent van de Werkgroep Kern Ettelgem. Intussen hadden wij een paar private eigendommen evenals velden en weiden doorlopen, een echt festijn. Je kon de lente ruiken en bewonderen. We waren ook de Romaanse kerk van Ettelgem gepasseerd, de oorsprong is van 1028. Ook de modernere Sint-Eligiuskerk (voltooid in 1909) in Ettelgem kwamen we voorbij. 2,5 km verder waren we terug in het beeldhouwatelier. Er bleven nog 3,6 km naar het einde. Hierin zat opnieuw een stuk natuurdomein De Hoge Dijken. Zo kwam een einde aan een zeer genietbare en gevarieerde tocht doorheen het rustige landschap van Zerkegem en Ettelgem. Dank aan de organiserende clubs.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Frans D’Haeyere)