Met de Randstappers dwars door Horebeke

Op 1 mei, Dag van de Arbeid, trekken wij richting de Vlaamse Ardennen om er deel te nemen aan Dwars door Horebeke, een organisatie van wandelclub De Randstappers.
Start, rustposten en finish van deze prachtige wandeltocht vinden plaats in zaal De Kroon gelegen langs de Dorpsstraat in Horebeke.

De Randstappers hebben vandaag een 3-lussen parcours uitgestippeld. Een wandeling P, een wandeling A en een wandeling K. Het leek me een ietwat vreemde benaming van lussen. Ik legde mijn oor te luister bij organisator Bert Broos. Die wist mij een deskundige uitleg te verschaffen. De P stond voor de Protestantse Enclave in Korsele, de K stond voor Kornelis Horebeke en wandeling A was een verharde lus. Tja, het is maar hoe je het bekijkt, niet? Het zou een prima wandelweertje worden, het zonnetje was van de partij, nu en dan enkele wolkenvelden, maar vooral: het bleef droog vandaag. De parcoursbouwer had er zijn werk van gemaakt, een gevarieerde omloop met weidse vergezichten langs de vele idyllische paadjes die deze streek rijk is.

DSC04896

Horebeke is gelegen in de Vlaamse Ardennen in de omgeving van Zwalm en bestaat uit de deelgemeenten Sint-Maria-Horebeke en Sint-Kornelis-Horebeke. Horebeke heeft een oppervlakte van 1.121 ha. en is met zijn 2000 inwoners de kleinste Vlaamse fusiegemeente.
De tocht trekt richting Korsele, een deel van de Geuzenhoek en is een gehucht binnen deelgemeente Sint-Maria-Horebeke. Hier woont reeds sedert 1564 een Protestantse geloofsgemeenschap. Tijdens de periode van de Verenigde Nederlanden krijgen de protestanten (“geuzen”) alhier de beschikking over een protestantse basisschool en een eigen kerkhof. In 1872 wordt de bouw van de Nieuwe Kerk voltooid die vóór de Oude Kerk en het kerkhof gelegen is.

DSC04779DSC04818

Het was op deze 1 mei volop genieten van een prachtige wandeling, hier vind je nog héél wat natuur waar het heerlijk onthaasten is. De 1240 wandelaars werden door de organisatoren extra in de watten gelegd. De Randstappers kunnen op een zeer geslaagde editie terugblikken.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Mario Carton)

Geef een reactie