Zwervend doorheen het Wevelgems malse groen

Het ging richting Wevelgem, thans moeilijk bereikbaar via de snelweg, dan maar via een ommetje. Wevelgem is een West-Vlaamse gemeente met circa 31.000 inwoners. Wevelgem-centrum is gelegen aan de Leie, die de grens vormt met Lauwe. Wevelgem is de laatste jaren enorm verstedelijkt en is in de eerste plaats een forenzenwoonzone geworden voor mensen die in Kortrijk en omstreken werken. De Guldenbergstappers waren klaar om ons hun mooiste plekjes te laten zien.

De tocht bestond uit drie lussen van elk zo’n 7 km. Ik opteerde voor lus 1 en 3. De eerste lus bevatte het minst groen maar was toch verrassend afwisselend. Trekpleister was o.m de molen De Goede Hoop, maar dan wel enkel te zien vanuit de verte. Hij werd gebouwd als graan- en windmolen in 1798. In bedrijf als graanmolen tot in 1946. In 1981 aangekocht door de stad Menen. Thans infocentrum.

De andere trekpleister was het Duits Militair Kerkhof, gelegen deels op Menen en Wevelgem, dat ik even bezocht. Er rusten officieel 48.049 gesneuvelde Duitse soldaten, waarmee het de grootste Duitse begraafplaats van Vlaanderen is.

2018-05-04 Wevelgem-51-Pano

Na een dorstlesser maakte ik mij op voor lus 3. We kwamen de Sint-Theresiakerk en parochie voorbij. Vanaf hier wachtte ons een heerlijk stuk groen van een paar kilometer doorheen de velden. Het was de aanloop voor een doorgang langs de Leie, tussen de bomen en het malse groen. Wat was dit een heerlijk stuk. Een dikke bravo voor de parcoursbouwer die mij een ander idee gaf over het verstedelijkte Wevelgem. De Leie was vroeger voor de gemeente belangrijk voornamelijk wat de vlasteelt betrof.

2018-05-04 Wevelgem-106

Er stond mij nog een hoogvlieger te wachten: de beschermde site van de vroegere kloosterhoeve van de Guldenbergabdij. Zij dateert uit de eerste helft van de 17e eeuw en was een cisterciënzerinnenabsdij in de buurt van de Leie. Vooral de monumentale westelijke poort is merkwaardig.

2018-05-04 Wevelgem-127-Pano

Alle lof voor de organiserende club De Guldenbergstappers die voor een aangename Lentetocht tekenden.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Frans D’Haeyere)
Klik hier voor de volledige fotoreportage (Mario Carton)