Kanjer van een natuurwandeling in Haaltert

Het ging vandaag richting Haaltert, voor mij onbekend. Voor de tweede keer organiseerde wandelclub De Ankerstappers zijn Edelingentocht in Haaltert (gehucht Ede). Het zaaltje van Het Ankerhof was de startplaats. Ik maakte mij op voor de 14 km. Het Oost-Vlaamse Haaltert ligt in de Denderstreek aan de rand van de Vlaamse Ardennen. De gemeente telt ruim 18.000 inwoners die chiprioten of stoefers worden genoemd. De naam hebben ze te danken aan hun ex-burgemeester Willy Machiels, de bingokoning die behoort tot het kransje van rijkste Belgen. Onbesproken is hij niet, hij zette zijn meeste bestuursmandaten stop na veroordeling wegens corruptie.

We waren nog niet helemaal vertrokken of we kwamen al op een tegelpad terecht, gevolgd door smalle paadjes tussen velden en weiden. En het zou niet meer ophouden, ik wist niet wat ik zag, een aaneenrijging van onverharde paadjes over een licht heuvelachtig terrein. Cijfers geven is riskant en moeilijk maar toch durf ik zonder schroom stellen dat 90% van mijn tocht onverhard was. Hierin werd ik bijgetreden door veel andere wandelaars die de tocht een geweldige meevaller en grote verrassing vonden.

2018-05-05 Haaltert-36

De rustpost was gevestigd in Sint-Martinus te Kerksken (deelgemeente Haaltert): ruim, verzorgd en veel medewerkers, prima in orde. We passeerden de vernieuwde Sint-Martinuskerk (ingestort op 25 april 1990). Bij de kerk staat het beeld van De Jeneverdrinker, ingehuldigd op 9 september 2000 tijdens een groot volksfeest. Niet toevallig is de spotnaam van de Kerkskenaren jeneverdrinkers want begin 20e eeuw was alcoholisme hier een sociale plaag.

De tocht ging verder door de eigendommen van Willy Machiels (zie hoger) die openbaar toegankelijk zijn. Het groene feest bleef aanhouden, het was een ode aan de natuur: de stilte, het malse groen, de pracht van bermbloemen. Dank aan de organiserende club: het bestuur, de parcoursbouwer en de vele medewerkers die allen hun beste beentje voortgezet hebben. Wie mee wil genieten komt op zaterdag 6 oktober naar de Chipriotentocht, na deze ervaring warm aanbevolen.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Frans D’Haeyere)