Rondje Sluis doorheen ongerepte stukjes natuur

Op 5 mei is het in Nederland Bevrijdingsdag, de nationale feestdag waarop de bevrijding van Nederland in 1945 wordt gevierd. Precies vandaag organiseert wandelclub ‘Voor de Wind Sluis’ haar traditionele Rondje Sluis vanuit de plaatselijke voetbalkantine.
De naam ‘Voor de Wind’ grijpt terug op het Nederlands land apart: op het vlakke land waar bijna altijd een briesje staat.

Het zou vandaag een zonovergoten wandeltocht worden over de wallen van het historische Sluis met uitzicht op het Belfort, over de wallen van Retranchement, langs het natuurgebied Het Zwin en de Noordzeekust bij Cadzand.
Na de splitsing trek ik richting Retranchement via smalle asfaltwegen tussen majestueuze bomenrijen. Ieder jaargetijde heeft zijn charme, maar het prille groen van de lente is hier toch wel echt een pareltje.
Retranchement betekent eigenlijk ‘verschansing’, is omwald en een overblijfsel van een groot geheel van versterkingen ter verdediging van het Zwin.

DSC05119.jpg

Na de pauze in een tent, gelukkig was het een lekker weertje, wandel ik over de Hickmanbrug, genoemd naar gesneuvelde Canadese generaal, die omkwam om bij de montage van de toenmalige Baileybrug. Langs het parcours staan er drie grenspalen met alle hetzelfde nummer 364, ze kregen de naam Drieling van Retranchement.
Langs het Natuurreservaat ’t Zwin met zijn schorren, slikken, stranden en duinen gaat de tocht richting Cadzand-Bad, met als grootste attractie het uitgerekte strand.

DSC05148.jpg

De grootste straat van het dorp, de ‘Boulevard de Wielingen’, herbergt enkele restaurants en winkeltjes. Onder meer het gewaardeerde Pure C van chef-kok Sergio Herman. Na een doortocht in het charmante dorpje Cadzand wandel ik terug richting Retranchement. Na de pauze gaat het langs de gekende Wallenroute, in een oase van rust tot ik terug in Sluis aankom. De 25-km stappers wandelden niet doorheen het centrum, voor vele bezoekers de enige plaats die gekend is voor zijn gezelligheid met zijn vele winkeltjes, restaurants en cafés. De sfeer is hier zo karakteristiek dat het een plaats is die door enorm veel Vlamingen druk bezocht wordt.

Ik heb intens genoten van mijn tocht, de streek biedt enorme mogelijkheden aan met zijn natuurlijke pracht. Hier kom ik zeker en vast nog terug!

Klik hier voor de volledige fotoreportage