Zonovergoten Schakeltocht in Beitem en buurgemeenten

Op de eerste zondag van mei organiseert de Ledegemse wandelclub ’t Wandel Voetje vanuit de Roeselaarse deelgemeente Beitem hun Schakeltocht. De inschrijving vond plaats in het Parochiaal Centrum De Schakel langs de drukke Meensesteenweg. Deze wandeling is traditioneel een rustige en landelijke wandeling richting de thuisbasis Ledegem. Al van in de vroege morgen was de zon van de partij, de temperatuur steeg vlotjes tot boven de 25°C.

Beitem is eigenlijk een gehucht van de gemeente Rumbeke, op zijn beurt deelgemeente van Roeselare. De naam Beitem komt van de familienaam Beheydt die in 1865 grond schonk voor de bouw van de kerk die werd ingewijd als hulpkerk in 1866. Als eerbetoon aan de familie werd het gebied in de volksmond Beheydthem genoemd. Het zou nog duren tot 16 december 1889 vooraleer de eigen katholieke parochie, genoemd naar Sint-Godelieve erkend werd onder de naam Beitem.

Vandaag volgen de wandelaars een flink stuk van de Oosthove wandelroute, een 13 km-lange wandeltocht. Rustige asfaltwegen brengen mij langs velden en enkele mooie historische vierkanthoeves richting Ledegem. Vandaag zullen we tweemaal rusten in de ruime, mooie zaal van de Vrije Basisschool De Peereboom. Na een verfrissende ice-tea wandel ik voorbij de Sint-Pieterskerk van Ledegem, aan de overzijde van de kerk bevindt zich een fraaie boerderij. Deze opvallende woning in het roze geschilderd staat bekend als het “Peereboomhuis”, genoemd naar de bewoners tijdens de 19de eeuw, de familie van den Peereboom. De tocht gaat richting Moorsele met zijn gekende Paracentrum Vlaanderen. Ik kan enkele mooie kiekjes nemen van parachutesprongen die volop aan de gang zijn. Na de tweede stop gaat het richting finish langs de oude spoorwegberm Ledegem-Beitem, of de Kezelbergroute. Het was heerlijk om te flaneren op dit smalle weggetje. De zon zorgde voor plekken van licht en schaduw.

Met een opkomst van 1586 wandelaars die de hitte wisten te trotseren mocht ’t Wandel Voetje uitermate tevreden zijn. We spreken graag af op donderdag 5 juli voor de Capellegoed Ommeganck, een landelijke omgeving in en rond Rollegem-Kapelle met zijn rijk historisch patrimonium.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton
Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans D’Haeyere