Tussen het malse groen onder een stralend zonnetje in Aartrijke

De weersvooruitzichten waren bijzonder goed, ik kon moeilijk binnen blijven. Een wandeling in Aartrijke meepikken leek mij een goede invulling. Wandelclub Vier op een rij Groot-Zedelgem stond met zijn ploeg van medewerkers klaar in de voetbalkantine om de wandelaars op te vangen. Wegens de warmte wou ik mij beperken tot 12 km maar in werkelijkheid waren het er 14 met één rustpost.

Samen met Zedelgem, Loppem en Veldegem vormt Aartrijke de fusiegemeente Zedelgem. Aartrijke heeft een oppervlakte van 21,52 vierkante km en telt 4.722 inwoners (cijfers van 01/01/2010). De gemeente ligt tussen Torhout en Brugge. Aartrijke behoort tot Zandig Vlaanderen en meer specifiek het Westelijk Houtland. De bodem van de gemeente bestaat uit zand en leem, is bebost en licht golvend op de Aartrijkeberg. Het is voornamelijk een woondorp met landbouw en industrie.

Bezienswaardigheden waren er niet op de tocht, pure natuur wel. Er was opvallend veel groen, onverharde paden tussen de velden, langs de weiden. Ik was blij als ik ergens onder een boom passeerde want het was toch wel heel warm geworden, een licht windje dat wel maar toch. Veel verkeersluwe wegen waren het ingrediënt van deze zeer aangename tocht doorheen het groene Aartrijke. Niet aan een flesje water gedacht onderweg, de rust was dan ook zeer welgekomen, één frisdrankje volstond niet. Het was aangenaam verpozen in een loods van frambozenkwekerij Devlieghere.

2018-05-08 Aartrijke-82

Ik was precies halfweg, ik vatte de laatste 7 km aan terug naar de voetbalkantine. Het verdere verloop was even aangenaam: genieten van het malse groen maar vooral niet de voeten omslaan want de paadjes waren soms hobbelig en hard. Zo kwam het einde in zicht, gelukkig want de lippen waren kurkdroog. Nog wat nagenieten en dan terug naar het stedelijke Roeselare. Dank aan de organiserende club voor een heerlijk dagje uit met een puike en verzorgde wandeling tussen het vele groen.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans D’Haeyere