Mullem, het rustige rustieke dorpje in de schaduw van Oudenaarde

Het schilderachtige Mullem langs de Korte Ast met zijn mooie linden, is altijd een bezoekje waard. In het typische pittoreske dorpje is de tijd bij wijze van spreken stil blijven staan. Mullem staat in de lijst van de 50 mooiste dorpen van Vlaanderen. Op woensdag 9 mei organiseert de Oudenaardse wandelclub Hanske de Krijger hier haar idyllische wandeltocht Rondom Mullem.

DSC05371.jpg

Ik kom vandaag puur genieten in een uniek dorpje aan het einde van de wereld. Wie Mullem voor de eerste keer binnenkomt en halt houdt aan de kerk kan zijn ogen nauwelijks geloven: hier is de 19de eeuw blijven stilstaan. Men bevindt zich, zoals de inwoners van de streek het zelf graag zeggen: “tenden de weireld”. Kortom, het is een historisch dorpje dat je nergens elders in Vlaanderen vindt. Met de grote parkeerproblemen van vorig jaar in het achterhoofd besluit ik te starten in de rustpost, het gemeenschapslokaal Twee Dorpen in Lede en maak ik meteen de extra lus voor de 18 en 21 km stappers richting Wannegem. De imposante hoeve Ter Hoeien en het kasteel de Ghellinck worden aan elkaar verweven via een opeenstapeling van rustige veldwegen en stille trage wegen richting de Schietsjampettermolen.

De huidige molen stond tot 1982 in het West-Vlaamse Houthave en werd vermoedelijk opgericht in 1796. Bij de verhuis werd de molen met hand en tand verdedigd door de toenmalige Houthaafse veldwachter. De Houthaafse veldwachter aarzelde niet zijn pistool te trekken en te schieten. Vandaar de naam van deze molen.
Na de eerste pauze trek ik nu richting Mullem en kom ik nog 2 molens tegen op mijn route, Huisekoutermolen en de Bekemolen, ook wel Thomaesmolen genoemd. Ik vervolg mijn weg langs de prachtige voetpaadjes in de buurt van de Rooigembeek, om in het schilderachtige Mullem uit te komen. Er rest mij nog 7 km tot de finish.

Meteen het einde van een prachtige tocht waar 1027 wandelaars hebben genoten van rust, stilte en oogverblindende natuur. Dikke proficiat aan de vele medewerkers, ook mag ik parcoursbouwer van dienst Daniël Deman niet vergeten, het was een schitterende wandeltocht onder een stralende zon.

Klik hier voor de fotoreportage van Mario Carton
Klik hier voor de fotoreportage van Patrick Olivier

Geef een reactie