Door de Hagelandse Heuvels

Op Hemelvaartsdag trekken we naar het typisch pittoreske dorpje Houwaart, een deelgemeente van Tielt-Winge, gelegen in de provincie Vlaams-Brabant. Waar de Globetrotters-Hageland reeds voor de 23ste maal hun Wijngaardentocht organiseerde. Starten deden we vanuit de plaatselijke feestzaal Sint-Denijs met de ruime keuze aan afstanden van 4 tot 25 km.

Kort na de start bevinden we ons in de groene natuur van de Motte-vallei, het kloppend hart van het Hageland. Wandelend via smalle paadjes tussen weilanden, bereiken we het ca 500 ha grote Walenbos. Een van de belangrijkste natuurgebieden van het Hageland, wild, nat en onherbergzaam. De ongerepte natuur is de troef in deze groene parel, we genieten volop van deze prachtige omgeving. De rustpost gevestigd in Tielt komt in zicht, tijd om iets te nuttigen.

We gaan verder en wandelen een prachtige lus rond Tielt, puur genieten. Stappend tussen fruitboomplantages en akkers, licht golvend landschap met vanop de heuvelruggen prachtige vergezichten. Een smal paadje voert ons terug naar de rustpost. Na een korte pauze gaat het verder. Via stille landelijke wegen belanden we terug in het Walenbos. We doorkruisen dit prachtige natuurdomein, voor we het beseffen bereiken we terug de startzaal in Houwaart.

We krijgen er niet genoeg van en maken nog een plaatselijke lus. We passeren de Sint-Denijs kerk, in de richting van de Wijngaardbergen. We gaan verder via soms smalle pittige holle wegen en we bereiken de heuvelrug. Van hieruit heb je een prachtig zicht over de Motte-vallei en de vele wijndomeinen. Een prachtige smal paadje voert ons terug bergafwaarts en naar de startzaal. Einde van een zeer geslaagde wandeling doorheen de prachtige natuur van de Hagelandse heuvels. Met dank aan bestuur en al de medewerkers van wandelclub de Hagelandse-Globetrotters voor deze prachtige tocht. Dit was puur wandelplezier.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Jos Van Dingenen)