Idyllische landschappen in Leke (Diksmuide)

Op Hemelvaartdag gaat het richting Leke, voor mij redelijk onbekend en juist daarom de reden om er naartoe te rijden. Ik was er vroeg bij maar velen waren mij al vóór, een parkeerplaats vinden lukte mij nog redelijk. De medewerkers van Wandelclub Diksmuide waren nog niet allemaal op post maar het ging toch redelijk vlot.

De West-Vlaamse gemeente Leke (Lecca = natuurlijke waterloop) maakt deel uit van de stad Diksmuide (op 8 km), is 1073 hectare groot en telt iets meer dan 1.100 inwoners. Ze hebben hier een merkwaardig wereldrecord gevestigd in 2016 (22 juli): 148.130 sokken werden aan een waslijn opgehangen en dit over een afstand van 10.997 meter (Guiness Book of Records).

Echte bezienswaardigheden zijn er hier niet maar het is het landschap dat imponeert. Leke ligt in de Polders, een zandige streek in de Westhoek. Autoluwe wegen slingeren zich door het landschap en bieden mooie uitzichten op het polderlandschap. Het was genieten van de stilte, de mooie bermen, grazende koeien, mooie boerderijen, de natuur in haar lenteschoonheid. Warm was het niet maar wel heerlijk wandelweer. De lucht kleurde donkerblauw maar de regen bleef uit.

2018-05-10 Leke-53

Het ging richting Schore voor de rustpost. Schore behoort niet tot Diksmuide maar is een kleine deelgemeente van Middelkerke: 670 hectare groot, woon- en landdorp, 1720 inwoners (1/1/2006). Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het dorp volledig van de kaart geveegd. De neogotische Onze-Lieve-Vrouwekerk werd dan ook volledig herbouwd. Schore heeft typische grachtenrijke polderlandschappen.

2018-05-10 Leke-105

De tocht kabbelde rustig verder. Geen meter onverhard heb ik betreden maar toch was het een zeer genietbare tocht doorheen het idyllische polderlandschap. Dank aan de organiserende club voor een vlekkeloos verloop.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Frans D’Haeyere)