Kruiskerke (Ruiselede) en zijn bosrijke omgeving

Kruiskerke trekt de wandelaars aan omdat ze weten dat er hen een groene omgeving wacht. Reeds vroeg liepen de parkings in de twee weiden vol. Parkeren langs de weg is er moeilijk in dit dorp dat een lint lijkt. Het was in zaal Kruispunt in deze Kruiskerkestraat dat de startzaal was. Ik opteerde voor de 12 km. Een blik op het parcours bevestigde mijn verwachting: veel groen. Drie rustposten waren er geprogrammeerd en dat leek mij toch wat veel. Na de groepsfoto van de medewerkers van wandelclub WSV De Molenstappers Ruiselede vzw ging ik de baan op.

Kruiskerke is een West-Vlaams dorp op het grondgebied van de gemeente Ruiselede op de rand van het vroegere Bulskampveld. Dit landelijk dorp telt zo’n 700 inwoners en grenst aan de Oost-Vlaamse gemeente Aalter. Bezienswaardigheden ontbreken hier, het dorp moet het hebben van de aantrekkingskracht van de natuur en deze is volop aanwezig.

De Vorte Bossen (45 hectare groot) zijn de publiekstrekker. Deze plek heeft een rijke flora en fauna. Op de drogere zandgronden vinden we voornamelijk naaldbossen. In de vallei bevinden zich rijke gronden met wat heide. In het noordelijk deel van het bos zijn talrijke wandelpaden toegankelijk. Andere bosgebieden, deels privé, zijn het Hooggoed, ’t Ruiseleeds Veld en andere. Aanpalend bevindt zich het Parochieveld, op de grens met Aalter. Het Parochieveld is eveneens een openbaar bos, toegankelijk via de Krommekeerstraat of Kruisbergstraat.

2018-05-11 Kruiskerke-27

Het was vooral in de omgeving van deze bossen dat het mooie parcours uitgetekend werd. Afwisselend was het ook: rustige wegen gevolgd door dreven te midden van het malse lentegroen. Deze zwerftocht doorheen het landelijke Ruiselede werd door de talrijk opgekomen wandelaars erg gesmaakt, ook het gratis drankje werd gewaardeerd. Dank aan de organiserende club voor een feilloos verloop.

Klik hier voor de fotoreportage van Frans D’Haeyere
Klik hier voor de fotoreportage van Mario Carton