Veel volk in Bachte-Maria-Leerne

Bachte-Maria-Leerne ligt 12 km ten zuidwesten van Gent, aan de grillig kronkelende Leie en is een deelgemeente van Deinze. Dit is op 12 mei het decor voor de Basiel De Craenetocht van Wandelclub Natuurvrienden Deinze. Het dorp bevat enkele mooie bezienswaardigheden en één ervan wordt al vlug ontdekt. Kort na de start komen de wandelaars aan de Raesboomkapel. Deze kapel met aanpalend woonhuis, was vroeger vermoedelijk een klein kapelletje in een boom. Aan de muur van de kapel werd een stenen plaat bevestigd ter ere van twee gesneuvelden van de Tweede Wereldoorlog.

Verkeersluwe banen en prachtige dreven brengen de wandelaars naar de Leiekant en langs het kasteel van Ooidonk. Het bijzonder mooie kasteel van Ooidonk, waar ooit de Graaf van Hornes thuis hoorde, is één van de mooiste van het land en nog steeds bewoond door de eigenaar. Het werd gemoderniseerd in 1870 zonder inbreuk te doen aan de originele renaissancestijl en vanaf 1958 opengesteld voor het publiek. De tuinen zijn prachtig en zeker een bezoekje waard.

Via de Ooidonkdreef wordt door de Blauwe Poort, of Porta Arboreti, gewandeld. Van de zeven poorten die vroeger het domein omsloten is dit de enige die overbleef.  Het huidig uitzicht van de poort is te dateren rond 1864, maar ze werd vermoedelijk gebouwd in 1595. De zolderverdieping van de toegangspoort deed vroeger dienst als duiventoren van het kasteel.

Na de eerste rust kregen de grotere afstanden nog een mooie lus voorgeschoteld door het schilderachtige Deurle met zijn vele onverharde dreven. Na de tweede rust wandelen alle afstanden samen terug en is er voor iedere wandelaar een mooi plantje voorzien.
Een prachtig parcours en een perfecte organisatie met daar bovenop schitterend weer, meer kan een wandelaar zich niet wensen. Om 15u worden de inschrijvingen afgesloten met 2170 deelnemers.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Josiane Questroy)
Klik hier voor de volledige fotoreportage (Patrick Olivier)