Wandelen door het bronnendorp Dikkelvenne

Vandaag, op Moederdag 13 mei, hield wandelclub Florastappers Gent zijn jaarlijkse Vrijbuiterstocht. De start was vanuit de Vrije Basisschool te Dikkelvenne, gelegen in Oost-Vlaanderen. Dikkelvenne wordt ook het bronnendorp genoemd, volgens de legende van de H. Christiana.

 

Alle afstanden (keuze tussen 6 en 21 km) kregen een prachtig fenomenaal parcours. We bevonden ons aan de poort van de Vlaamse Ardennen, die zich situeert in de Scheldevallei. Ook de Zwalmstreek genoemd, Zwalm het twaalfdorpenparadijs. Een samengaan van een dozijn idyllische dorpen. Deze streek met boordevol golvend groen en landelijke rust, was om van te watertanden. De parcours rond Dikkelvenne hadden een zeer gevarieerd landschap, waar laagvlakten en heuvelland elkaar afwisselen. Met af en toe kuitenbijters, maar met unieke vergezichten. Spijtig van het grijze weer, maar het kon slechter, de regen was miniem.

 

De wandelaars genoten van de vele waterplassen, ook van de oude Scheldemeanders met een prachtige fauna en flora. Het natuurgebied het Provinciaal Natuureducatief centrum de Kaaihoeve, is zeker een bezoekje waard. Een natuurtuin waar de begroeiing zich spontaan ontwikkelt. Ook de boomgaarden van het fruitbedrijf Meire, zijn de moeite om door te wandelen. Het Christianaparkje met de gerestaureerde bedevaartkapel en de Christianabronnen mochten niet ontbreken op deze tocht. Na een steile klim, kregen de wandelaars een prachtig zicht over de Scheldevallei.

 

Terug in de startzaal, dankten we de parcoursmeester en de bepijlers voor deze toptocht. Alle 1195 wandelaars, waren vol lof en voldaan. Zoveel natuur, rust, cultuur, mooie paadjes, velden, weiden, de Schelde en unieke zichten… een echte aanrader. Dank aan de vele vrijwilligers voor jullie inzet. En dank vanwege alle deelneemsters, voor de lekkere attentie. Dikkelvenne en omstreken is zeker een wandelparadijs.

Bekijk de volledige fotoreportage (Frans Deflem)