Vlaamse bergen troef in Godewaersvelde

Ook op de 13de mei staat in Godewaersvelde het spit al vroeg te draaien, de hespen verspreiden reeds een heerlijke geur. De stokbroden, gevuld met hesp aan het spit, van wandelclub Vlaemsch Huiseke zijn door wandelaars van heinde en verre gekend. De wandeltocht met als naam ‘Tussen de Vlaamse bergen’, start dit jaar uitzonderlijk in Godewaersvelde in plaats van Berthen. Maar geen nood, de tocht verliest niets aan kwaliteit, integendeel. Langs prachtige dreven wordt een eerste afstand afgelegd.

Na de rustpost in Godewaersvelde wordt de Catsberg beklommen en komt de abdij in het zicht. De abdij van Mont des Cats of Abdij Sainte Marie du Mont is een trappistenabdij, gesticht in 1826. De orde was economisch onafhankelijk dankzij een hoeve en veeteelt. Uit de melk van de kudde werd kaas bereid om te voorzien in de behoeften van de gemeenschap. Deze kaas kende vrij snel succes in de streek en tot op vandaag is de abdij van de Catsberg nog altijd zeer gekend om haar kaas. De kapel van de abdij is zeker een bezoekje waard.

Na de rust wordt de afdaling van de Catsberg aangevat. Door het bos, met veel holle wegen, gaat het langzaam maar zeker terug naar Godewaersvelde. Eenmaal uit het bos is het nog genieten van prachtige vergezichten in deze mooie streek.

De afwezigen hadden nog maar eens ongelijk want de immer sympathieke medewerkers hebben opnieuw voor een prachtige tocht volop natuur gezorgd.

Verslag gemaakt met tips van Patrick Olivier.

Klik hier voor het volledige fotoverslag van Patrick Olivier.