Rustige, landelijke Sportobellotocht rondom Moorslede

Moorslede, een landbouwersdorp dicht aanleunend tegen de Roeselaarse en Ieperse stadskernen vormde vandaag de uitvalsbasis voor een landelijke wandeling doorheen het Pater Lievensdorp. Vanuit hun clublokaal, cafetaria Sportobello, stonden de Velodroomvienden vandaag in voor hun jaarlijkse Sportobellotocht.
Waar komt nu de naam Sportobello vandaan? Toen de uitbater startte was hij op zoek naar een passende naam voor zijn cafetaria. De zaak is gelegen in een mooi sportcentrum, de naam Sportobello leek mij een logische keuze wist hij me te vertellen. Zo is ook de naam van deze 3-lussen wandeltocht ontstaan.

DSC05870.jpg

Vandaag zou ik keurig het landelijk karakter van deze streek verkennen. Meestal langs rustige wegen, familiale hoeven en zelfs her en der een kapelletje die getuigde van een aloude Mariadevotie. De parcoursmeester stuurde mij zo op een rustige manier richting de kaasmakerij van Passendale. Ik werd vandaag veelal de pure boerenbuiten ingedropt. De geurtjes en geluiden verklapten duidelijk dat we hier in een erg landelijke streek wandelden, waarnaast veeteelt ook duidelijk bleek dat deze streek de groentezolder van Vlaanderen vormt.

Ik volg een stuk van de Stroroute langs de bedding van de oude spoorweglijn 64 (Ieper-Roeselare). Deze spoorlijn was tijdens de Eerste Wereldoorlog van strategisch belang voor alle partijen en daarom werd ze ook zo fel bevochten.
De tweede lus gaat richting het centrum met een obligate passage langs het standbeeld van Pater Lievens. Zittend op een paard, want hij was een uitstekend ruiter, en het kruisbeeld naar de hemel gericht prijkt hij nu op de marktplaats met als decor de statige Sint-Martinuskerk. Het standbeeld werd onthuld in 1929 en is thans voorlopig beschermd. Het paard waarop Pater Lievens zit is levensgroot. Pater Lievens heeft zijn sporen verdiend in India als jezuïet en missionaris. Na zeven jaar missionariswerk overleed hij aan tuberculose als gevolg van het tropische klimaat.

Wandelclub De Velodroomvrienden kon met een opkomst van 569 wandelaars terugblikken op een geslaagde editie van deze Sportobellotocht.

Klik hier voor de fotoreportage van Mario Carton

Klik hier voor de fotoreportage van Frans D’Haeyere