Kermiswandeling op Overheule in Moorsele

Van vrijdag 18 mei tot en met dinsdag 22 mei is het opnieuw feest op Overheule in Moorsele. De historiek van de wijkfeesten gaat dit jaar maar liefst 285 jaar terug in de tijd. De feesten ontstonden in die tijd rond de Bedevaartskapel Onze Lieve Vrouw van Bijstand. Het bestuur van de Sport- en Feestcomité de Barakken houdt de aloude traditie in stand met vlag, wimpel, tent, drank en dans. Maar vooraleer er gedanst werd, trokken maar liefst 616 wandelaars hun stevige wandelschoenen aan voor een ferme Sinksentocht naar keuze: 4-8-14-16 en 22 km. Deze landelijke wandeling wordt telkens georganiseerd i.s.m. de plaatselijke wandelclub de 7mijl-stappers.

DSC05961.jpg

De tocht gaat vandaag een stuk richting Rollegem-Kapelle om daarna naar Ledegem te trekken. Ik volg vandaag meermaals een stuk van de 13 km lange Oosthove wandelroute. Ik stap voorbij de ‘Oosthove’, waaraan deze wandelroute haar naam ontleend heeft. Oosthove is de oudste hoeve van de gemeente en dateert uit 1778. In oude kloosterarchieven is er reeds sprake van de hoeve in 1236. Momenteel zijn er grondige opknapbeurten aan de gang.

Na een goeie 5 km landelijk wandelen is er een eerste rustpost voorzien in ’t Spoor. De grootste afstand mag hier tweemaal pauzeren. Hierna volgen de wandelaars een flink stuk langs de Kezelbergroute. Deze route is een deel van de vroegere spoorweg Roeselare-Menen. Een rustig en groen alternatief om de drukke gewestweg Roeselare-Menen te vermijden. De tocht gaat richting Moorsele, het weer is goed, dus kunnen we enkele valschermspringers spotten. Het is heerlijk wandelen langs het Groen Lint, een groene valleizone en herinrichtingsproject van de Heulebeekvallei in het centrum van Moorsele.

Vooraleer ik naar de tweede rustpost stap kom ik nog voorbij het uit de 15e eeuw daterend kasteel van Moorsele. Het kasteel is in privaat bezit en niet toegankelijk voor toeristen. Ik geniet van een kop koffie in het prachtig, pas gerenoveerde cafetaria van het rustoord Sint-Jozef op het vernieuwde marktplein van Moorsele. Er volgt nog een stuk langs de drukke E403 en zo trek ik terug naar de feesttent.

DSC06067.jpg

Het was een goed georganiseerde, rustige, landelijke wandeling. Het echte feest kan nu beginnen!

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton

Geef een reactie