Een groene wandeling langs Broeken en Donken

In het Oost-Vlaamse Berlare gelegen aan het Donkmeer, hield wandelclub Boerenkrijgstappers Overmere zijn Heidemeersentochten. Het weer was grijs, mistig maar vooral fris. Toch waren er 2329 wandelaars afgekomen om te genieten van dit prachtig groen wandelgebied.

Een vroegere Scheldemeander vormt een uniek stukje natuur dat de meeste afstanden (met lussen) konden bewonderen. De Scheldemeersen met zandige hoger gelegen gronden, die ontstaan zijn tijdens ijstijden meer dan  10.000 jaar geleden, zaten eveneens in de parcours.

Het domeinbos Berlarebroek, ook een groene parel, was om van te watertanden. Er vormde zich vroeger hier veen of turf, het waren de resten van waterplanten en bomen die in de oude Scheldearmen groeiden. Op het einde van de 17de eeuw begon men turf te steken, en zo werd de vroegere rivierbedding grotendeels hergraven. Ook het Donkmeer is zo ontstaan, door de laatste turfwinning tussen 1770 en 1846. Later werd het gebied gedraineerd, en werd er aan bosbouw gedaan. Er bleven veel vijvers en moerassen over, om nu in dit unieke Berlarebroek te wandelen.

IMG_7371.jpg

Het was jammer van het weer, maar het bleef droog, zodat alle wandelaars volop hebben kunnen genieten van deze natuur. Een wonder aan groen, en een unieke fauna en flora kregen we vandaag. Van de Heidemeersen, een waardevol natuurgebied tussen de dorpskernen van Berlare en Wichelen, kon enkel lus D genieten.

Een toppertje, de Meersen, Broeken en Donken… dankjewel aan alle vrijwilligers en medewerkers, voor deze tocht.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Frans Deflem)