Rondom de Landcommanderij Alden Biezen

Kleine Spouwen is een deelgemeente van Bilzen. Dit typisch Limburgs dorpje, op de grens van droog- en vochtig Haspengouw, vormde vandaag 19 mei de uitvalsbasis van de traditionele Alden Biezentocht. Een organisatie van wandelclub Demerstappers Bilzen. De inschrijvingen gebeurden vanuit de plaatselijke feestzaal Sint-Amandus. De wandelaars hadden de keuze aan afstanden van 4 tot 20 km. We starten onder licht mistig weer. Kort na de start wandelen we in de groene natuur van de Demervallei, in de richting van Bilzen. We genieten volop van deze prachtige omgeving, die gekenmerkt wordt door akkerbouw en fruitteelt. We volgen een deel van het Geitenpad, het pad is genoemd naar de inwoners van Kleine Spouwen die de bijnaam ‘geiten’ hebben.

Wandelend tussen weilanden en fruitboomplantages, bereiken we het kasteeldomein Alden Biezen. De geschiedenis van Alden Biezen gaat terug tot de 13 eeuw, de huidige gebouwen dateren van de 16, 17 en 18 eeuw. Alden Biezen is de naam van de vroegere landcommanderij van de Duitse Orde in Rijkhoven Bilzen, en tot 1795 de hoofdzetel van de balije Biezen. Het is één van de belangrijkste trekpleisters in Limburg. Een prachtig park omringd het kasteel, ondertussen is het uitgebouwd tot een belangrijk cultuurcentrum van de Vlaamse overheid. Verder stappend over de vele heuvelruggen, met prachtige vergezichten op de omgeving, blijft het aangenaam genieten. We bereiken de rustpost, tijd om iets te nuttigen.

We stappen verder en beginnen aan onze tweede lus, richting Rosmeer. Dit is meer dan genieten, holle wegen, veldwegen, smalle paadjes wisselen elkaar af. In Rosmeer passeren we het Sint-Bertiliaputje. Volgens de legende werd hier de Keltische vruchtbaarheidsgodin Rosmeta vereerd. Even verderop passeren we een vreemde vogel, een kunstwerk van Denis Briers.

Verder wandelend brengt een smal paadje, en een heuvelrug ons terug naar Kleine Spouwen. Einde van een prachtige wandeling rond de Landcommanderij Alden Biezen. Met dank aan bestuur en al de medewerkers van de Demerstappers Bilzen voor deze prachtige wandeltocht. Dit was puur wandelplezier.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Jos Van Dingenen)