Volop natuur tijdens Hekelgemse Sinksentocht

Het was al een tijdje geleden dat ik bij de Pajotten ging wandelen en dat ga ik vandaag goedmaken in Hekelgem. Vanuit de cultuurzaal Sanderus richten ze hun jaarlijkse Sinksentocht in.  Na het bekijken van de parcours en de inschrijving ga ik van start.

Het gaat rond het voetbalveld en dan volgt het eerste bosje, wat houtwallen en het René Martens wandelpad. René Martens leefde voor zijn volk en was een heemkundig boegbeeld. Hij publiceerde heel wat over geschiedenis, folklore en over de plaatsen die hem zo dierbaar waren en die hij meesterlijk beschreef.
Wat later worden we de koudebeekvallei ingestuurd, het wordt een opeenvolging van smalle paden en veldwegen door het prachtige Pajottenland. We worden in de richting van Essene gestuurd. Juist voor we het dorpje binnenkomen bemerken we  een vreemde ronde constructie, het lijkt wel een voilière, het blijkt een radiobaken voor vliegtuigbegeleiding te zijn of in vaktaal een VHF Omni-directional Range station. We komen terug aan op een rustpunt.

Hier maken we een lus, we worden onmiddellijk naar het Pelinkbos gestuurd, nu volgt een prachtig stukje natuur over een houten vlonderpadje. Een wirwar van veldpaadjes en graswegels stuurt ons in de richting van Asse, de dorpskern laten we echter links liggen. Een smal pad neemt ons verder mee, waarna smalle slingerende wegels de bovenhand nemen. We wandelen door de akkers die ons op landelijke wegen brengt terug in de richting van Essene terug naar de rustpost.

Waarna we aan het laatste gedeelte beginnen, rond de Onze-Lieve-Vrouw van bezoeking kerk uit de 13e eeuw met zijn historische van Peteghem orgel verlaten we het  pittoreske dorpje. Brokkenpadden en smalle wegeltjes door de open vlakte blijven de bovenhand halen. Eventjes langs de drukke E40 op naar een smal pad tussen de weiden. Landelijke wegen worden ons volgend ding, naar veldwegen die ons terug in een bosje afzetten dat ons terug naar de startplaats brengt. Het was een parel van een natuurwandeling door het prachtige Pajottenland.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Ides Codde)