Heerlijke zwerftocht in het landelijke Kanegem

Jaarlijks komt wandelclub WSV De Lachende Wandelaars Aalter naar Kanegem afgezakt voor hun jaarlijkse tocht op Pinksterenmaandag. Om 9u was het al een hele klus om je wagen geparkeerd te krijgen in de kleine Tieltse deelgemeente. Het was aanschuiven aan de inschrijvingstafel in de Vrije Basisschool. Het vroeg dan ook even tijd voor de traditionele groepsfoto van de medewerkers.

Kanegem telt ongeveer 1000 inwoners en is zeer landelijk. Het kreeg de bijnaam Bloemendorp in 1992 na deelname aan een internationale wedstrijd. De kleine gemeente telt ook twee beroemde inwoners. Briek Schotte, de beroemde Vlaamse wielrenner (Flandrien), kende zijn glorie in de jaren ’40 en ’50 van de vorige eeuw. Jef Claerhout maakte het gekende beeld dat een plaats kreeg op het dorpscentrum. Ook Godfried Danneels, voormalig Belgisch aartsbisschop, werd hier geboren.

2018-05-21 Kanegem-31-Pano

Mijn tocht van 16 km verliep hoofdzakelijk langs drie gemeenten: Wontergem, Aarsele en Kanegem. Het eerste stuk was een kanjer van een zwerftocht doorheen het malse lentegroen. Het ging langs smalle paadjes met hoge grasbermen tussen de velden, tussen de bomen. Deze kwamen goed van pas om even te schuilen toen ik twee korte regenbuien te verwerken kreeg, voor mij helemaal niet erg maar des te delicater voor mijn fototoestel. Pure natuur was het richting Wontergem voor de rustpost in de feestzaal in het centrum. Wontergem is een kleine deelgemeente van Deinze van 511 ha met een goeie 800 inwoners. Het was een lang stuk van 8 km maar het deerde mij niet, het was te mooi geweest.

2018-05-21 Kanegem-73

Na 3,9 km was de volgende rustpost al in de Basisschool van Aarsele (deelgemeente Tielt). Het ging langs de Sint-Agneskerk van Wontergem waar ook al het beeld staat van een andere Flandrien: Lucien Buysse, winnaar van de Ronde van Frankrijk in 1926. Verkeersluwe wegen, deels langs de spoorweg, waren ons deel. Zo ging het richting Aarsele waar de statige Sint-Martinuskerk het dorpscentrum siert. Via rustige onverharde paadjes kwam Kanegem in zicht. Einde van een aangename, landelijke tocht door Kanegem en omgeving. Dank aan de organiserende club voor een feilloos verloop.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans D’Haeyere