Rustige landelijke tocht onder loden hitte te Geluwe (Wervik)

Voor de 27e keer organiseerde de Wervikse Wandelsport Vereniging haar Koolzakroute. Bij mijn vertrek voor de 12 km was nog niet veel zon te zien maar toch voelde het al warm aan na de fikse buien van gisteren. Geluwe is een deelgemeente van Wervik, het plaatselijke dialect spreekt over Hilwe. De startplaats was gesitueerd in zaal Ter Hand, genoemd naar de wijk aldaar. Het is een landelijk gehucht gelegen ten noorden van de dorpskom van Geluwe.

Ook hier woedde de oorlog in volle hevigheid. Het gehucht werd volledig verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog en vanaf de jaren 1920 heropgebouwd. Algauw kwam ik een gedenkteken tegen gewijd aan luitenant Lindsay Drummond, een Canadees die diende bij de Canadian Engineers en hier op 18 mei 1917 crashte met zijn vliegtuig. Geluwe was een voorpost voor de Duitse soldaten op weg naar de Ypres Salient, typisch voor het heuvelachtig landschap.

Ik was toch wel geïnteresseerd voor wat Koolzaadroute staat. Volgens de sage leefde in de wijk Ter Hand een beeldschoon blond meisje, Blonde Krotte geheten. Haar lief had pikzwart haar en werd daarom de Koolzak geheten, niet geheel toevallig was zijn vader koolhandelaar. Die beïnvloedde zijn zoon zodanig dat deze zijn huwelijk afblies. De bewoners namen dit niet. Op weg naar het huis van de Koolzak maakten ze veel lawijt met ketelmuziek. Onderweg bezochten ze zeven cafés en zo ontstond De Ommegang en de route van de Koolzak.

Ik kreeg ook dorst van het warme weer maar aan één café (rustpost op Kruiseke) had ik genoeg, zeven zou wat veel geweest zijn. Er kwam wel nog een rustpost op circa 1 km van het einde. Het was puffen en blazen op een parcours tussen de velden en autoluwe wegen maar zonder veel bomen. Er kwam nog een mooie doorgang in een privédomein en dan naderden we alweer Ter Hand. Einde van een warme maar zeer genietbare tocht doorheen een landelijke omgeving met stukken onverhard midden de natuur in lentekleed. Dank aan de organiserende club voor een mooie tocht, prima bepijling en goede organisatie.

Klik hier voor de fotoreportage van Frans D’Haeyere

Klik hier voor de fotoreportage van Mario Carton