Drukkend warme Muziektocht in Houthulst

De Buskanters uit Houthulst stonden op de laatste zaterdag van mei al voor de 10e maal in voor hun traditionele Muziektocht. De inschrijvingen vonden plaats in het Markthuis van Houthulst en de organisatoren beloofden de wandelaars een wandeling door het bosrijke Houthulst met prachtige vergezichten vanop de heuvel in Klerken. Helaas was het bosrijke Houthulst enkel weggelegd voor de kortste en de langste afstanden, toch wel wat jammer, zeker met het zwoele wandelweer vandaag. Ik trotseerde de hitte en ging op pad voor bijna 25 tropische kilometers.

Ik had wel het geluk om te genieten van een trip door het bosrijke Houthulst. Deze gemeente heeft zowaar een heus Vrijbos midden in de dorpskern, iets wat niet van elke gemeente kan gezegd worden. Met de regen van de voorbije nacht was het volop kermis in het bos voor de muggen! Mijn kuiten hebben het geweten…
Nabij de parking in het bos vind je ook de overblijfselen van een V1-lanceerplatform uit de Tweede Wereldoorlog, voorzien van wat tekst en uitleg. De Lourdesgrot in het Rotsebos dateert van 1880 en is één van de oudste Lourdesgrotten van het land.

DSC06468

De tocht loopt verder richting Klerken, één van de oudste deelgemeenten van Groot-Houthulst en ontstaan is uit een wijkkapel van de parochie Esen. Hier nemen de grootste afstanden er nog een lusje bij. De heuvelrug van Klerken met zijn prachtige vergezichten en de prachtige IJzervallei zijn de uitgelezen biotoop voor fietsers en wandelaars. Meermaals volgen we het Heuvel fiets- en wandelpad. Vooraleer ik een tweede maal mag gaan pauzeren wandel ik nog voorbij de oriëntatietafel in Klerken. Deze oriëntatietafel, vlak achter de kerk van Klerken, maakt je wegwijs in het indrukwekkende panorama van de IJzervallei. Van hieruit heb je eveneens een mooi zicht op de West-Vlaamse heuvels.

De unieke Vredesmolen is toch wel de belangrijkste bezienswaardigheid tijdens deze wandeltocht vandaag. Op het hoogste punt van Klerken blinkt deze Vredesmolen in al zijn glorie. De half open molenromp is vrij te bezoeken. Een metalen wenteltrap leidt je tot boven, van waar je een schitterend uitzicht over de regio hebt. Ik kon hier wel wat mooie foto’s nemen.

DSC06509

Het was bij momenten drukkend warm om te wandelen, maar toch kwamen er bijna 600 moedige wandelfanaten afgezakt naar Houthulst die de hitte wisten te trotseren.
Best een aardig resultaat voor wandelclub De Buskanters.

Klik hier voor de fotoreportage van Mario Carton

Klik hier voor de fotoreportage van Frans D’Haeyere