Landelijke zwerftocht rond Vlekkem

We trekken naar Vlekkem voor deelname aan de barbecuetocht, een organisatie van de wandelclub De Kadees Aalst. Vlekkem is een deelgemeente van Erpe-Mere. Vlekkem heeft een 300 inwoners op een oppervlakte van 1,22 km². Daarmee is het de kleinste, minst bevolkte deelgemeente van Erpe-Mere. Vlekkem heeft de bijnaam sopeters en bestaat maar uit zes straten. Volgens de historicus Föstermann is de naam afgeleid van een persoonsnaam. Het dorp werd voor het eerst genoemd in 1036. Daar is er nog sprake van Flachem, in 1209 is de naam verbasterd tot Vleckem. Rond het einde van de 18e eeuw telde Vlekkem 55 huizen.

We starten vanuit het Sint-Janshof. We lopen door het ontwakende dorpje naar een veldweg aan de E40, eronder lopen een resem veldwegen en mooie trage wegen. Dreven en wegeltjes sturen ons in de richting van Burst. Een volgend stukje natuur door het  natuurgebied Prinsdaal neemt ons verder mee. Enkele smalle paadjes zetten ons af aan de rust in het Parochiaal centrum Sint-Martinus vlakbij de gelijknamige kerk in Burst. In 1846 telde het dorp 125 boerderijen. Toentertijd waren er in het dorp onder andere een korenwindmolen, drie brouwerijen en drie stokerijen.

Hier maken we een lus van 9,7 km. Draaien en keren wat tussen de bebouwing kwestie het dorpje te verlaten, naar al gauw worden veldwegen ons volgend ding. We komen langs de bekende Poletfabriek. Meer dan een eeuw geleden smeedde Polet zijn eerste spade. Vandaag is de poletspade nog altijd het grootste uithangbord. Ondertussen zijn ze uitgegroeid tot een internationale fabrikant met gereedschap voor de bouw, tuin en industrie. We lopen eventjes door wegenwerken, waarna het een zwerftocht wordt over landelijke wegen met prachtige vergezichten van de streek. We passeren langs de plaats van de verdwenen galg op de Sint-Pieterskouter. Dit was de gebruikelijke straf voor diefstal, onthoofding met het zwaard was voor roof. Rustige  wegen zetten ons terug af aan de rustpost.

Na het nuttigen van een cola beginnen we aan het laatste gedeelte. Het begint warm te worden, de zon komt er al flink door. Eenmaal het dorpje uit, houden we hetzelfde stramien aan, veldwegen, smalle paden en dreven blijven ons bekoren, we worden terug richting Vlekkem gestuurd. We dwarsen de E40 en komen in Vlekkem binnen langs de Sint-Lambertuskerk met daarvoor het mooie beeld van de Sopeter van de beeldhouwer Herman De Somer.  In de startzaal kunnen we genieten van een heerlijke barbecue om deze mooie wandeling af te sluiten.

Klik hier voor de fotoreportage van Ides Codde