Aangename tocht door de groene long van Roeselare

Menig wandelaar had zich laten leiden door het weerbericht: er vroeg aan beginnen, het onweer was voor het einde van de dag. Om 7u was ik al niet meer alleen toen ik begon aan mijn tocht van 12 km met twee rustposten. De organisatie was in handen van de Spartastappers Ardooie die de leemte van een vroegere club invulden met hun eerste Natuur- en Bostocht.

Rumbeke is een deelgemeente van de stad Roeselare. Het oude dorpscentrum ligt een tweetal kilometer ten oosten van het stadscentrum van Roeselare. De eerste 3,8 km gingen richting Oekene waar de rustpost gevestigd was. Oekene is naast Rumbeke een andere deelgemeente van Roeselare. Zij telt ongeveer 1500 inwoners. De gemeente zou haar naam ontlenen aan het feit dat de plaats in haar ontstaansgeschiedenis werd beschouwd als een uithoek. 

De lus van 5,8 km was het hoogtepunt van de tocht met de doorgang van het Bergmolenbos en het Sterrebos. Roeselare levert inspanningen om zijn grondgebied wat groener te maken. De laatste 30 jaar werden heel wat hectaren grond aangeplant, het Bergmolenbos moet op termijn uitgroeien tot multifunctioneel stadsbos van circa 135 hectare. Provinciedomein Sterrebos, de Kleiputten en de fruitboomgaarden maken er reeds deel van uit. We stapten dwars door het Sterrebos, 27 ha groot. Het prachtige kasteeldomein met aansluitend 19e eeuws park in Engelse stijl trekt de aandacht. In de aansluitende waterpoelen verzorgden de kikkers hun zondagsconcert. De hitte was wat afgenomen, de zon wat verdwenen, er was een onweer op komst: wat geroffel gevolgd door een korte plensbui. Gelukkig was ik heel dicht bij de tweede rustpost.

Het slotstuk van 1,9 km ging verder langs rustige wegen tot aan De Schakel. Einde van een zeer gevarieerde tocht doorheen de groene long van Roeselare. Dank aan het bestuur, de parcoursbouwer en de vele medewerkers voor een aangename en foutloze tocht.

Klik hier voor de fotoreportage van Frans D’Haeyere

Klik hier voor de fotoreportage van Mario Carton