Op stap door Heverleebos

Bij deze zomerse temperaturen, trekken we vandaag 27 mei naar Heverlee om deel te nemen aan de 45ste Mars Loven Boven, een organisatie van wandelclub K.V.R. Vl-Br. of voluit Koninklijke Vereniging Reservisten Vlaams-Brabant. De startplaats was gesitueerd in de Kazerne de Hemptinne in Heverlee. Een deelgemeente van Leuven, gelegen in Vlaams-Brabant. De wandelaars hadden de ruime keuze aan afstanden van 3 tot 35 km. Na de nodige inschrijfformaliteiten, gaan we van start, voor 22 km. Kort na de start passeren we het Heverlee War Cementery. Een Britse militare begraafplaats met gesneuvelden uit de eerste- en tweede wereldoorlog.

Even verder belanden we in het Heverleebos. Het Heverleebos en Meerdaalwoud vormen met hun ca 2071 ha, één van de grootste en interessantste boscomplexen van Vlaanderen. We doorkruisen dit prachtige bos, een opeenvolging van dreven en boswegen. Dit is puur wandelgenot. We stappen verder over heuvelachtige boswegen, en bereiken zo de rustpost in Oud-Heverlee. Na rust stappen we verder, al snel bereiken we het domein Zoete Waters.

Vroeger was dit gebied een moeras, met vele bronnen. In de 17de eeuw werden de vijvers gegraven en met elkaar in verbinding gebracht door middel van dammen en overloopsystemen. Even verderop bereiken we in de Dijlevallei het natuurreservaat Doode Bemde. We kruisen de Dijle en de knuppelpaden nemen je mee door de meest natte delen van het gebied. We passeren de Langrode Vijver en even verderop zien de vogelkijkhut. Er volgt nog een mooie passage langs de de oever van de Dijle. Wat verop bereiken we terug Oud-Heverlee en mogen we voor de tweede maal gaan pauzeren.

Na een verdiende rustpauze vangen we de terugtocht aan. Dit is meer dan genieten. Via soms smalle heuvelachtige bospaadjes en prachtige boswegen bereiken we het ca 9 ha grote Arboretum van Heverleebos. Hier vind je een 300-tal verschillende boom- en struiksoorten. Een prachtig paadje voert ons terug naar de kazerne in Heverlee. Einde van een geslaagde wandeling doorheen de Dijlevallei en het Heverleebos. De startzaal zit al goed vol en rond 13.00 u was er toch al een opkomst van 1272 wandelaars. Met dank aan bestuur en al de medewerkers voor deze mooie tocht. Dit was puur wandelplezier.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Jos Van Dingenen)