Door de tuinbouwstreek met Wsv Wetteren

Ergens halfweg 1993, viel het overlijden van Alfons de Maesschalck vol ongeloof, onrechtvaardigheid binnen.  Alfons was immers één van de pioniers binnen zijn eigen Wsv Wetteren en het georganiseerde wandelen in Vlaanderen. Nu zo’n 25 jaar later houden de mensen van Wsv Wetteren zijn overlijden nog steeds in herinnering, en hoe konden ze dit ook beter dan in zijn eigen stad, de toenmalige Rozentochten om te dopen in de Alfons de Maesschalckstocht. Wetteren is een gemeente in de provincie Oost-Vlaanderen, vooral internationaal gekend door zijn uitgestrekte boon- en rozenkwekerijen.

We gaan van start vanuit de parochiezaal O.L.V. van Overschelde het is een nieuwe startlocatie. Door omstandigheden gaan we maar voor de twaalf kilometers. We lopen aanvankelijk wat tussen de bebouwing die ons naar de Scheldebrug brengt die we dwarsen. We lopen geruime tijd op het jaagpad langs de Schelde. We verlaten de Schelde en een opeenvolging van smalle paden en veldwegen nemen ons verder mee. We worden richting van  Schellebelle gestuurd door de tuinbouwstreek.
Langs de spoorlijn op naar de volgende veldwegen die ons op de rust afzetten bij Calle plant. Na de rust blijven we door de boomkwekerijen wandelen die ons naar de spoorweg brengt. Langs het monument ter herinnering van de treinramp van 4 mei 2013. Waarna we het provinciaal domein Den Blakken gaan opzoeken. Het 9,7 ha groot park is gelegen naast het bekende natuurreservaat de Warandeduinen, waarvan de Blakken de hoogste duin is. Deze zandduinen zijn ontstaan tijdens de ijstijd ongeveer 15.000 jaar geleden.

We lopen op slingerende baantjes door het domein en verlaten het park, door wat bebouwing naar het park van de zusters Apostolinnen van de H.Jozef. We wandelen door het prachtige park over slingerende baantjes. De congregatie van de zusters Apostolinnen werd in 1680 gesticht in Antwerpen door de “godvrezende dochter Agnes Balques”. De Apostolinnen breiden zich snel uit, buiten het toenmalige bisdom Antwerpen. Behalve op de oefeningen van godsvrucht en het inwendige leven, legde ze zich toe op de geestelijke en lichamelijke werken van barmhartigheid.
We verlaten het park en wandelen wat langs de schelde naar het Woonzorgcentrum Scheldeoord dat we doorlopen. Al over de markt en het nieuwe gebouwde gemeentehuis gaat het terug naar de Scheldebrug die we dwarsen, nog door wat bebouwing naar de startzaal. Het was een mooie tocht met een afwisselende parcours.

Klik hier voor de fotoreportage van Ides Codde