Landelijke tocht door het landschap vol tumuli

Vroeg in de morgen gaat het richting Provincie Limburg, meer bepaald naar Montenaken voor deelname aan een organisatie van wandelclub De Vriendenkring Kortijs. Montenaken is een deelgemeente van Gingelom in de regio Haspengouw. We gaan van start vanuit het cultuurhuis Den Dries, het blijkt een omgebouwde kapel te zijn uit 1645. Sinds 2005 spreken we niet meer van een kapel. De terugval van het aantal trouwe kerkgangers en de inkrimping van de beschikbare dorpspastoors is hier niet vreemd aan. De kapel die sinds enige tijd niet meer werd gebruikt voor misvieringen werd ter beschikking gesteld van de plaatselijke bevolking en het verenigingsleven. Door het inrichten van de kapel als cultuurhuis werd aan het onbruik geraakte religieus patrimonium een socio-culturele bestemming gegeven. Sinds de ontmanteling van de kapel heeft men de klok als aandenken van het vroegere bedehuis, centraal in het cultuurhuis opgehangen.

We gaan van start en worden onmiddellijk door de vallei van de Molenbeek gestuurd. We wandelen door een open akkerbouwlandschap in het droog Haspengouw. We komen langs een eenzame gelegen veldkapel “Snyerskapel” genaamd. Zij heeft haar naam te danken aan de familie Snyers. Eeuwen geleden werd op die plaats, een jonknaam te paard door rovers overvallen en zwaar toegetakeld. Als dankbetoon voor de goede afloop van dit verschrikkelijk incident werd deze veldkapel hier gebouwd. We blijven door het open landschap lopen en worden in de richting van Vorsen gestuurd. Een graswegel brengt ons naar de drie Tomben, een Gallo-Romeinse tumili of grafheuvel. In 1862 werden de tombes opgegraven. In de noordelijke heuvel vonden ze crematieresten van een vroegere brandstapel. In de middelste heuvel vonden ze een grafkelder met niet minder dan 42 voorwerpen waaronder een paarsgekleurd flesje in de vorm van een druiventros. De zuidelijke heuvel was leeg.

Wat verder bereiken we de rustpost in CC Vorsen. Hier maken we een lus. We wandelen het dorpje uit langs de Jadoulhoeve. Reeds in 1469 werd de hoeve vermeld. Ze behoorde tot de domeinen van de Abdij van Susteren. Het geheel is gebouwd rondom een vierkante, gekasseide binnenplaats. We blijven de landelijke toer opgaan. Het wordt een draaien en keren door het open landschap door een windmolenpark van Luminus. Het wordt vrij warm en we hebben weinig beschutting tegen de zon. Door wat bebouwing keren we terug naar de rust. Na het nuttigen van een cola beginnen we aan het laatste gedeelte. We blijven tussen de enorme akkervelden lopen. We komen terug langs de tumili. Vroeger waren er honderden tumili in heel Haspengouw. Nu zijn er nog een vijftien tal over. We blijven door het twee-tombenveld lopen naar een smalle graswegel langs de slingerende Molenbeek die ons terugbrengt naar de startlocatie. Prachtige tocht door de streek van de grafheuvels.

Klik hier voor de fotoreportage van Ides Codde.