In de voetsporen van Ambiorix

Deze keer ging ik wandelen in de oudste stad van België, Tongeren. In de school VIIO werden we onthaald door de wandelclub Partnerwalk. Zij organiseerden voor de 29ste keer een wandeling ten voordele van het Belgisch centrum voor geleidehonden voor mensen met een visuele beperkingen. Ook werd er voor de 3de keer pelgrimage gehouden van Maastricht O.-L.-Vrouwplein Nederland naar O.-L.-V. van Tongeren over een afstand van 47 km. Ik ging voor een wandeling in en rond Tongeren. Het eerste gedeelte doorkruis je de stad Tongeren. Je wandelde in site van in de tijd van 15 v. Christus, een Gallo-Romeinse burgernederzetting. De restanten zijn nog zichtbaar zoals de stadsmuren, een Gallo-Romeinse mijlpaalroute en museums waar vele kostbare stukken in bewaring zijn gebleven.

Op de markt bevindt zich de Onze-Lieve Vrouwbasiliek. Tijdens de meimaand staat het eeuwen oude Mariabeeld versierd met honderden potten hortensia’s in wit en blauw, de kleur van Maria. Om de 7 jaar met de Kroningsfeesten wordt het Mariabeeld door de straten van Tongeren gedragen. Beetje verder een 19de eeuws standbeeld van Ambiorix. Hij die zelfs Julius Caesar trotseerde. Langs de gerestaureerde Moerenpoort  van 1379 en het begijnhof begeven we ons terug naar de zaal.

Na een beetje rust ging de wandeling rond de rand van Tongeren verder met tussendoor mooie stukjes groen zoals de Beukenberg. Via het fietspad in het bosland arriveren we in het natuurgebied de Kevie. Dit ligt oostelijk van de rivier de Jeker.  Via het knuppelpad bereikten we terug de normale weg. Zo kwamen we aan het einde van een mooie wandeling. Bedankt aan de wandelclub Partnerwalk voor de mooie dag.

Tongeren 26-5-2018 029

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Theo Vallons)