Sint-Truiden hartje Haspengouw

Voor onze midweekse wandeling trekken we vandaag naar Sint-Truiden qua oppervlakte de grootste gemeente van Limburg, gelegen in het noordelijke vochtige deel van Haspengouw. Om deel te nemen aan de Saff Walk een organisatie van wandelclub Aviat Sint-Truiden. Starten deden de wandelaars vanuit één van de hangars op de Campus Saffraanberg. Bij onze aankomst was er al veel volk aanwezig. Dit had er mee te maken dat er buiten de wandeling, nog twee andere evenementen plaats vonden. Een evenement voor wielertoeristen en een voor motorrijders. De wandelaars hadden de ruime keuze aan afstanden van 5 tot 28 km. Na de nodige inschrijfformaliteiten, gaan we van start. Volgens de weervoorspellingen zou het rond de 29° worden en neem daarbij het glooiende landschap voor ogen, kiezen we voor 21 km.

Stappend onder een stralende zon brengt een smal paadje ons buiten het militairdomein. We stappen in de richting van Groot Gelmen, langs prachtige gaanvelden en tussen de vele fruitboomplantages. We passeren het natuurgebied Overbroek-Egoven, een vrij moerassig gebied. Een smal pittig paadje voert ons omhoog en uit het dal. Boven gekomen stappen we tussen een kersenplantage. We stappen over heuvelachtige veldwegen, en bereiken de rustpost in Groot Gelmen.

Na rust stappen we verder al snel bereiken we de Kapel van Helshoven. Een eeuwenoud gebedsoord in Helshoven, een gehucht van de Borloonse deelgemeente Hoepertinge. Deze kapel werd door de Johannieters gebouwd in het midden van de 13de eeuw. Even verderop belanden we in de Vallei van de Herk. Het gebied is van oudsher bekend om zijn natte hooilanden. We wandelen verder via smalle heuvelachtige paadjes, met vanop de heuvelruggen prachtige vergezichten over de omgeving. Dit is puur wandelplezier. Wat verop bereiken we terug Groot Gelmen en mogen we voor de tweede maal gaan pauzeren.

Na rustpauze vangen we de terugtocht aan. Dit is meer dan genieten. Verder stappend over prachtige rustige veldwegen en tussen weidse graanvelden, een streling voor het oog. Ondertussen is de temperatuur flink opgelopen en is het puffen geblazen. De Saffraanberg komt in ’t zicht. Einde van een geslaagde wandeling rond Saffraanberg en het Haspengouwse landschap. De startzaal zit afgeladen vol en rond 14 u waren er al 1741 wandelaars opgedaagd. Met dank aanbestuur en al de medewerkers voor deze prachtige tocht. Dit was puur wandelplezier.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Jos Van Dingenen

Klik hier voor de volledige foto reportage van Ides Codde