Wandelen rondom de Kijkuit

Op donderdag 31 mei 2018 stond Wandelclub Beernem in voor hun jaarlijkse Rondom de Kijkuit vanuit de polyvalente zaal De Barge, gelegen langs de Bargelaan 12 te Beernem. Het zou een rustige, landelijke, wandeling worden langs de noordelijke kant van Beernem-centrum met mooie natuurgebieden.

Felle onweersbuien veroorzaakten tal van files op de A19 en E17 richting Brugge. Hierdoor kon ik pas later starten dan ik oorspronkelijk van plan was. Toch een geluk bij een ongeluk, want toen ik er eindelijk kon starten was het min of meer gestopt met regenen en kon ik mijn tochtje van 18 km in droge omstandigheden afhaspelen.
Een mooi kanaallandschap mocht ik doorwandelen, het kanaal Gent-Brugge, één van de oudste kanalen van het land. Langs de overzijde valt de mooie jachthaven op. Met zijn eigen trailerhelling en 115 steigers is de jachthaven van Beernem één van ’s lands grootste binnen jachthavens. Na de eerste pauze in de startzaal volgt de ene veldwegel na de andere elkaar op. Het was echt genieten van de weidse vergezichten en van de vele, mooie boerderijen.

De tocht gaat richting de Kasteelhoek alwaar ik na een goeie 5 km wandelen een tweede maal mag pauzeren in Hoeve ’t Veldzicht. ‘t Veldzicht vzw, is een kleine warme organisatie in volle evolutie. Ze werken met de vele talenten van mensen met een beperking en/of een kwetsbaarheid. Hierna volg ik een flink stuk van het Beverhoutsveld wandelpad. Deze 15 km lange wandelroute verkent het historische Beverhoutsveld, ooit het strijdtoneel voor een bloedige broederstrijd. Het is zalig wandelen in de lange populierendreven tussen weiden en akkerland. Jammer dat ik zo weinig wandelaars rondom mij zag. Na een tweede stop in Hoeve ’t Veldzicht gaat de tocht verder richting Gevaerts-Noord, een prachtig natuurgebied Vallei van de Zuidleie. Het is een water en moerasgebied, afgewisseld met bloemrijke graslanden. Het ligt ten zuiden van Brugge in de gemeenten Oostkamp en Beernem.

Zo eindigt deze tocht waar het deze morgen allemaal begon: zaal De Barge.
Het was een aangename wandeling vandaag, jammer dat het weer niet echt meezat vandaag. Toch kwamen er nog 516 wandelaars afgezakt naar de Kijkuit.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton