Rustige landelijke wegen, mooie paden en het Kordaalbos in Kruishoutem

Klavertje Vier Wortegem-Petegem had zowel letterlijk als figuurlijk zijn tenten opgeslagen op de wijk Biest waar de buurtbewoners hun jaarlijkse kermis houden. De ligging langs de drukke Waregemsesteenweg is uitstekend maar als parking is het heel wat minder. Ik was er als de kippen bij om het parcours van 12 km af te haspelen.

De gemeente Kruishoutem ligt tussen Deinze en Oudenaarde aan de rand van de Vlaamse Ardennen en telt ruim 8.000 inwoners. De gemeente is vooral gekend als eiergemeente. Jaarlijks tijdens het paasweekend zijn er de Gulden Eifeesten. Naast de verkiezingen van eierboer en eikoningin is er een eierworp vanop de kerktoren.

De tocht verliep langs rustige, landelijke wegen van waaruit je mooie vergezichten hebt. Spijtig genoeg bleef het mistig en gingen de vergezichten voor het grootste deel letterlijk de mist in. Golvend was het zeker en eens de onverharde paden er aan kwamen, ging het richting Kordaalroute en Kordaalbos. De Kordaalroute is een ideaal wandelpad. Vooral de niet verharde paden en de doortocht in de weiden vormen een absoluut hoogtepunt. Het Kordaalbos is circa 3 ha groot en ligt bijna geheel op het grondgebied Nokere, een deelgemeente van Kruishoutem. Dit bos is een rijk stukje natuur. Eens op het grondgebied van Nokere kwam algauw de Sint-Ursmaruskerk en de rustpost in beeld.

De terugweg naar de tent was veelbelovend. Vanop het dorpsplein van Nokere ging het verder over tegelpaden door het golvende landschap. Het was de moeite om geregeld achterom te kijken voor het mooie zicht op het kerkje, het dorp en de streek. Nokere ligt in de vallei van de Hollebeek op de flank van Nokereberg die de officiële scheiding vormt tussen Laag- en Midden-België. Verder ging het over autoluwe wegen met prachtige uitzichten. Ik kreeg het er letterlijk heel warm van, alles wat ik droeg plakte aan mijn lijf. Geleidelijk kwam er ook water uit de lucht ook al was het niet meer dan wat miezel.

2018-06-01 Kruishoutem-86

Hiermee kwam een einde aan een aangename en mooie tocht doorheen Kruishoutem waarin je de adem voelde van de Vlaamse Ardennen. Dank aan de organiserende club voor een feilloos verloop.

Klik hier voor de fotoreportage van Frans D’Haeyere

Klik hier voor de fotoreportage van Mario Carton