Grensoverschrijdende natuurwandeling in Poppel

Grensgemeente Poppel in de Antwerpse Noorderkempen een deelgemeente van Ravels. Vormde vandaag de uitvalbasis van de traditionele wandeltocht Poppels Glorie een organisatie van De Ravelse Wandelaars. Inschrijvingen en startplaats was vanuit de gemeentelijke Feestzaal Mieke Pap. Met een ruime keuze aan afstanden van 5 tot 40 km. Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de wandelclub was er een afstand van 75 km te gaan ‘Mieke Pap goes completety bananas’. Wij kozen wijselijk voor de 23 km. Kort na de start bevinden we ons in de Vallei van de Aa. Verder stappen we door de bossen van Molenheide en Overbroek in de richting van Tulderheyde waar we kunnen gaan rusten.

We gaan verder en wandelen tussen het ven Papschot en de Aalstheide, ongemerkt kruisen we de grens met Nederland. Een prachtig smal slingerend met rododendrons omgord paadje voert ons in de richting van Rovertse Heide en het landgoed De Utrecht. Dit is puur wandelplezier. We doorkruisen dit ca 470 ha grote natuurresservaat waarbij bredere bospaden en soms smalle bospaadjes mekaar afwisselen. Wat verderop volgen we een deel van een oude trambaan,het tracé van de vroegere stoomtram tussen Tilburg en Poppel. Even verderop mogen we voor de tweede maal gaan pauzeren.

Na rustpauze vangen we de terugtocht aan. Dit is meer dan genieten. Verder stappend over prachtige rustige veldwegen om even later in de bossen van Overbroek te belanden. Een smal slingerend bospaadje brengt ons terug in de Vallei van de Aa. Met nog een passage langs de oever van de Aa komt de startzaal in ’t zicht.

Einde van een prachtige wandeling rondom Poppel en het landgoed De Utrecht. Met dank aan bestuur en al de medewerkers van wandelclub De Ravelse Wandelaars voor deze prachtige tocht. Dit was puur wandelplezier.

Klik Hier voor de volledige fotoreportage (Jos Van Dingenen)