Groene topper in Sint-Kruis (Brugge)

De Brugsche Globetrotters hadden het Sint-Andreaslyceum te Sint-Kruis als startplaats. Sint-Kruis is een deelgemeente van de stad Brugge, gelegen ten oosten van de historische binnenstad. Zij is 13,75 km² groot en telt een 16.000 inwoners. Samen met Assebroek (10,49 km², circa 20.000 inwoners) vormt Sint-Kruis de groene long van de stad. Het was voornamelijk in deze twee gemeenten dat mijn tocht van 13 km gesitueerd was.

Het ging meteen de bossen in met het Veltembos en het Paalbos. Deze bossen kregen een paar jaar terug een opknapbeurt en zijn thans best aantrekkelijk. Daarna was het natuurgebied Gemene Weidebeek aan de beurt, ook in het tweede deel kwam het aan de beurt. De landelijke rust en de gevarieerde natuur hebben dit gebied bijzonder aantrekkelijk gemaakt.

2018-06-02 Sint-Kruis-117

Een doorgang van domein Ryckevelde (180 ha) was het volgende groene pareltje. Het bevat drie landschapstypes: bos, heiderestanten (arme zandgrond) en een landduin met de Schobbejakshoogte, uiterst zeldzaam in ons land. Schobbejakken, dieven en struikrovers zochten hier hun toevlucht, vandaar de naam. Er grazen ook schapen. We passeerden het militair domein.  In de nabije omgeving betraden we de Gemene (50 ha) en Loweiden (31 ha). De gemene weiden hebben een middeleeuws statuut, tot op heden in stand gehouden. De huidige rechthebbenden (aanborgers) zijn vermoedelijk de afstammelingen van de personen die in die periode de streek bewoonden. Om de drie jaar worden nu nog steeds hoofdmannen verkozen verantwoordelijk voor het dagelijks beheer. De aanborgers mogen de gronden gebruiken om hun vee te laten grazen. De Assebroekse Meersen zijn een typisch polderlandschap met veel grasvelden gescheiden door sloten en wilgen.

Na 7 km volgde de rustpost in de Patria. De resterende 6 km volgden een deel van het parcours van het eerste deel in omgekeerde richting langs andere wegen. Hiermee kwam een einde aan zeer genietbare topper door het groene Brugse Ommeland. Een pluim voor de organiserende club, het was zo goed als perfect.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans D’Haeyere