Moense Gordel doorheen het groene land van Mortagne

Wat in 1992 eerder bescheiden begon met een fietstocht, is momenteel uitgegroeid tot een echte happening met een mix aan fiets en wandeltochten. Jaarlijks lokt dit evenement wandelaars en fietsers van heinde en verre. In de 27 jaar heeft deze organisatie een heuse reputatie weten op te bouwen. In wandelkringen is algemeen geweten dat de Moense Gordel garant staat voor mooie tochten in een prachtige omgeving. De aangeboden routes zouden ook op de eerste zondag van juni vooral een verloop kennen door deze rustige licht heuvelende West-Vlaamse streek, gekruid met fraaie landschappen waar men rust zou vinden bij de panoramische landschappen midden akkers en velden tussen de vele kleine heuveltjes. De stralende zon maakte het feest compleet, de organisatoren mochten 991 wandelaars verwelkomen.

Na enkele rustige, landelijke wegen volgen we een deel van de Orveyt wandelroute. De schaduw in het natuurreservaat “De oude spoorweg“ zorgt voor wat verfrissing. De vroegere spoorlijn Kortrijk-Ronse die vanaf 1869 door de flank van de Keiberg sneed. De oude meidoornstruiken zijn nog relicten uit die tijd. Vroeger kregen spoorlijnen immers vaak een zoom van doornige struiken om te beletten dat vee op de sporen liep.

dsc06892

Tussen de twee rustposten in de hangar van de Heer J. Mary door, is het heerlijk vertoeven in het Mortagnebos en het Orveytbos, deze liggen op een boogscheut van elkaar. Samen zijn ze goed voor 46 hectare jonge natuur met bos, hooi- en graslandjes. Het is er niet alleen een ideale plek voor fauna en flora. Het afgelegen domein langs het mooie kanaal Kortrijk-Bossuit, ver van autosnelwegen, drukke provinciebanen en industrie, ademt rust uit en laat de wandelaars en fietsers volop genieten.

We flaneren nog voorbij het beschermde St- Pietersophaalbrugje uit de 19e eeuw, gelegen op een oude arm van het kanaal Bossuit-Kortrijk. In de jaren 70 werd het nieuwe kanaal gegraven, 225.000 vrachtwagens uitgegraven kleigrond vormen nu het 28 ha groot Orveytbos.
Deze prachtige Moense Gordel eindigt langs de oude spoorwegzate 85, of Trimaarzate. We hebben vandaag puur genoten van de vele kerk- en veldwegels in dit prachtige, groene en rustige landschap.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton