Vinken in het Demerdal te Diepenbeek

Wandelclub WSV De Schoverik Diepenbeek organiseerde in hun eigen dorp de Vinkentocht. De start van de wandeling was in de zaal Terloght. De wandeling ging langs de mooiste stukjes van Diepenbeek en Kortessem.

De zon stond al vroeg aan de hemel. In de Helstraat kwamen we het eerste buurtkapelletje tegen. Het is toegewijd aan O.L.V. van Banneux ter vervanging van de oude kapel wegens heraanleg van de weg. Verder kwam je nog enkele kapelletjes tegen van de Heemkundige Kring. Via de Crijtstraat ging je in het landelijke Diepenbeek. Je wandelde op het fietsnetwerk tussen velden met jonge gewassen. Bij het binnenkomen van het dorp Kortessem wandelde je over de Winterbeek en de Mombeek en langs  mooie gerestaureerde boerderijtjes. Van dichtbij wandelde  je langs het restauratiepand Luimertingenmolen. Deze watermolen werd al in 1293 vermeld en ligt op de grens tussen Kortessem en Diepenbeek. Als je verder Kortessem inwandelde kreeg je een afwisseling van jong gewas op de velden en passeerde je de vele fruitplantages.

Even terug in de jonge wijk passeerde je langs een Ecologisch volkstuincomplex dat Haechent heet. Het is officieel geopend in 2009. Vele jongere gezinnen maken hiervan gebruik om biogroenten te kweken. Na een welverdiende tussenstop in de voetbalkantine van Borgloon ging het richting Vliermaalroot. Je wandelde enkele km in het mooie natuurgebied Nietelbroeken. Eens uit het wandelparadijs bereikte je Diepenbeek. Het einde van een mooie en afwisseling wandeldag.

Bekijk hier de volledige fotoreportage van Theo Vallons